Ik ben de sterkste – Christian Frascella

Ik ben de sterkste – Christian Frascella

Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt. Dat is de gevoelssfeer waarin dit verhaal zich afspeelt. De hoofdpersoon, een 17-jarige puber, worstelt zich door het leven. Een typering van zijn leven in een citaat: In elkaar geslagen door een terminator-fan, vernederd vanwege een hoer, bedreigd door een alcoholistische vader, die liever lui was dan moe, broer van een geschifte slotzuster, zoon van een moeder die er vandoor was met een jonge pompbediende, potentiële visuitbener, bovendien moe, smerig en beurs. (pagina 14). Kortom een treurig bestaan.

Maar het bestaan wordt opgefleurd door de knappe Chiara, die werkt in een supermarkt. Hun eerste ontmoeting is ook al weer typerend voor de sfeer in het verhaal. Hij maakt een paar schunnige opmerkingen en wordt door haar knock-out geslagen. Toch krijgt Chiara een zeker respect voor zijn doorzettingsvermogen en er bloeit iets moois op. Pech is dat de allersterkste jongen in de stad, Tony Champion, met zijn prachtige motor, ook zijn oog heeft laten vallen op Chiara. Problemen dus.

Ook thuis wordt de situatie steeds penibeler. Zijn vrome zus, de non, krijgt verkering en zijn vader, de baas, introduceert een nieuwe vriendin, die bij hen in gaat wonen. Dit heeft een slechte invloed op de hoofdpersoon. Maar gelukkig krijgt hij werk en dat schept mogelijkheden en versterkt zijn zelfvertrouwen.

Het verhaal is geschreven in vlotte, nu en dan rauwe taal, af en toe bijna staccato. De hoofdpersoon wekt aan de ene kant walging en afkeer op, het is een echt puberaal etterbakje. Aan de andere kant vertedert hij met zijn grote mond en zijn kleine hartje. Al met al een heerlijk inkijkje in een Italiaans puberbrein. Opvallend is nog wel de prachtige voorplaat, waar je de hoofdpersoon ziet met een beginnende lach, iets waar je in het verhaal nauwelijks iets van meekrijgt. Een aanrader binnen de Young-adult literatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *