Wolf Hall – Hilary Mantel

Wolf Hall – Hilary Mantel

Voor wie van geschiedenis houdt en niet opziet tegen een lijvige roman is Wolf Hall een echte aanrader.

In deze magistrale, met de Booker Prize bekroonde, roman wordt het leven en de verbluffende carrière van Thomas Cromwell geschetst tijdens de jaren 1527 tot 1535. Cromwell, zoon van een vaak dronken en gewelddadige smid, loopt op zijn 15e weg van huis en zwerft door Europa. Zijn reizen brengen hem naar Frankrijk en Italië, waar hij veel levenservaring opdoet die hem in de rest van zijn leven van pas zal komen. Terug in Engeland komt hij, na een rechtenstudie, als jurist in dienst van Kardinaal Wolsey, de voornaamste adviseur van koning Henry VIII.

Het zijn woelige tijden. De koning wil scheiden van zijn Spaanse vrouw Katharina, omdat zij hem geen troonopvolger heeft geschonken. Zijn geliefde Anna Boleyn staat te trappelen om de nieuwe koningin te worden. Echter, de paus staat echtscheiding niet toe, daarom moet Wolsey proberen de paus ertoe te bewegen het huwelijk met Katharina nietig te verklaren. Wanneer hij daar niet (snel genoeg) in slaagt, raakt de kardinaal zijn positie aan het hof kwijt en wordt hij verbannen naar zijn bisdom in York.

Cromwell ziet zijn kans schoon. In korte tijd weet hij het vertrouwen van zowel Anna Boleyn als van Henry te winnen. Bovendien staat hij op goede voet met de nieuwe kardinaal Cranmer. In feite wordt hij op den duur de belangrijkste adviseur van Henry.  Hij is slim en scherpzinnig en kan als het moet ook meedogenloos zijn. Toch is hij ook heel sociaal-voelend. Hij weet wat er leeft op straat en velen kloppen bij hem, niet tevergeefs, aan om hulp.

Het is de tijd van de ketterverbrandingen. In Duitsland predikt Luther en ook in Engeland is er in de kerk een stroming van binnenuit, die hervormingen wil doorvoeren. Dat komt Henry goed van pas, in verband met zijn echtscheidingsplannen. Cromwell, ook hervormingsgezind, laveert tussen de partijen door, met als uiteindelijk resultaat een door hem gemaakte wet, waarin de koning hoofd van de Engelse staatskerk wordt, en de paus gedegradeerd tot bisschop van Rome. Dit maakt het huwelijk met Anna Boleyn mogelijk.

Dit complexe verhaal wordt boeiend en hier en daar met humor verteld. Je wordt er helemaal in meegezogen. De historische dagelijkse details worden vaak terloops gemeld, zodat je het gevoel krijgt dat de auteur als het ware ooggetuige was. Nadeel is het grote aantal personages, dat is wel eens verwarrend. Gelukkig is achterin het boek een lijst met personages opgenomen, alsmede een stamboom van de Tudors, geen overbodige luxe.

3 gedachten over “Wolf Hall – Hilary Mantel

  1. Moet je weten dat ik halverwege het boek ben (ik vind het trouwens geweldig) en nu pas – door jouw review – ontdek dat er achteraan een lijst met personages staat… Is me toch even een kleine opluchting om die alsnog bij de hand te hebben. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *