De idealisten – Zoë Heller

De idealisten – Zoë Heller

In De idealisten maken we kennis met het gezin Litvinoff in New York. Vader Joel (72) en moeder Audrey (58) zijn gedurende hun hele huwelijksleven politiek actief geweest. Ze kwamen op voor de verdrukten der aarde, liepen mee in protestdemonstraties en sympathiseerden met vakbondsacties. Joel is nog steeds een roemruchte linkse advocaat die het in omstreden rechtszaken opneemt voor schijnbaar hopeloze gevallen.

Ze hebben hun dochters Karla en Rosa en hun geadopteerde zoon Lenny ook in deze idealistische sfeer opgevoed, ze het besef bijgebracht dat ze eigenlijk moreel beter zijn dan de meeste anderen, met minachting voor de, in hun ogen, kleinburgerlijkheid van de Amerikaanse samenleving in zijn algemeenheid.

Helaas blijken de kinderen niet echt te voldoen aan de idealistische maatstaven van de ouders. De zachtmoedige Karla heeft geen rechten gestudeerd, maar is terechtgekomen in een niet al te vrolijk huwelijk met Mike. Ze is veel te dik en probeert tegemoet te komen aan de kinderwens van haar echtgenoot, maar het lukt maar niet om zwanger te worden.

Rosa heeft 4 jaar in de communistische heilsstaat Cuba gewoond, maar haar idealen zijn verdampt. Ze heeft haar joodse roots ontdekt en verdiept zich in het orthodoxe jodendom, zeer tegen de zin van haar ouders.

Lenny, geadopteerd uit idealisme (zijn  echte moeder zit een levenslange gevangenisstraf uit wegens moord op een politieagent), kan bij Audrey geen kwaad doen. Hij is voortdurend werkloos en verslaafd aan drank en drugs, maar ze blijft hem financieel ondersteunen.

Moeder Audrey, die haar hele leven op de bres stond tegen onrecht, blijkt een echte bitch te zijn. Ze maakt ruzie met dochters, vrienden, echtgenoot en familie. Door haar scherpe tong is ze bij iedereen gevreesd.

Als Joel tijdens een rechtszaak in elkaar zakt door een zware hersenbloeding, belandt hij in het ziekenhuis. Hij ligt langdurig in coma. Tijdens deze periode komt Audrey er achter dat Joel een soort van dubbelleven heeft geleid dat hij voor haar en de kinderen verborgen hield.

Zoë Heller is vooral bekend van haar boek Kroniek van een schandaal (verfilmd als Notes on a scandal). In De idealisten laat ze haarscherp zien wat er eigenlijk terechtkwam van de hoge idealen van de Litvinoffs en de manier waarop die het leven van hun kinderen beïnvloed hebben.

Het boek is geschreven in een vlotte en bij tijden humoristische stijl, een echte pageturner. Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *