Op zee – Toine Heijmans

Op zee – Toine Heijmans

Een man neemt een sabbatical van drie maanden om een solozeiltocht te gaan maken rond Groot-Brittannië.Tijdens deze reis hoopt hij tot rust te komen van de stress van een uitzichtloze baan. Hij laat zijn vrouw Hagar en dochtertje Maria van zeven thuis achter, maar hij heeft afgesproken dat Maria aan het eind van de tocht vanaf Denemarken terug naar Harlingen met hem mee zal zeilen.

Ondanks het feit dat zijn vrouw grote bezwaren heeft, zet ze het kind toch op het vliegtuig, waarna haar man haar in Denemarken afhaalt en naar de boot brengt. Maria is nog erg jong, maar ze kan zwemmen als de beste en is tijdens vakanties goed aan de boot gewend geraakt. De man heeft erg naar dit  moment uitgezien, samen met zijn dochter op zee. Hij is zich terdege bewust van de gevaren en zijn grote verantwoordelijkheid, maar toch neemt hij soms bewust risico’s in de veronderstelling dat het meestal wel wat meevalt.

Als lezer hou je dan je hart vast, door allerlei kleine details krijg je het gevoel dat er onheil dreigt, maar vooralsnog gaat het goed. Ze steken van wal, de tocht zal ongeveer 48 uur gaan duren, en de vader heeft besloten al die tijd wakend door te brengen om zo alert te zijn op alle gevaar dat de boot zou kunnen omringen. Met thermoskannen koffie en een vooraad blikjes Red Bull lijkt hij de vermoeidheid en de slaap te kunnen bezweren. Totdat hij, vlakbij Terschelling met de Brandaris al in zicht,  tijdens de hondewacht toch even wegdommelt. Wakkergeschrokken gaat hij poolshoogte nemen in de kajuit en dan blijkt zijn dochter te zijn verdwenen.

In de paniek die dan ontstaat gebeurt er van alles en het verhaal wordt uiterst spannend. Ik ga natuurlijk niets verklappen, maar het boek krijgt een verrassende wending, als lezer word je op het verkeerde been gezet.

In korte eenvoudige zinnen vertelt Heijmans dit verhaal, dat je helemaal meezuigt en dat je in een paar uren uitleest. De zwart-witte illustraties van Jenna Arts ( die mijns inziens niet zoveel toevoegen) wekken de indruk met een kinderboek te doen te hebben, in die zin word je ook op het verkeerde been gezet, want een kinderboek is  Op zee allerminst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *