Wij dansen niet – Ellen Heijmerikx

Wij dansen niet – Ellen Heijmerikx

Met haar eerste roman “Blinde wereld”, won Ellen Heijmerikx in 2010 de Academica Debutantenprijs. In dit boek, met sterk autobiografische elementen, beschrijft zij hoe de ongeveer 20-jarige hoofdpersoon zich losmaakt van de streng religieuze gemeenschap van de Noorse Broeders (officieel de Christelijke Gemeente Nederland).

In “Wij dansen niet”, wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van de ongeveer 8 jarige Janne. Zij maakt bewust mee hoe haar ouders zich eind jaren 50 bekeren tot de christelijk orthodoxe gemeenschap van de “Vikingen”, zoals haar 2 jaar oudere broer IJze ze noemt, en waarin de Noorse Broederschap te herkennen is.

Het gezinsleven ondergaat ingrijpende veranderingen. Er komen steeds meer en strengere regels waaraan men zich dient te houden. Alle wereldlijke zaken moeten verdwijnen en dat gaat heel ver. Zo moeten de kinderen veel van hun speelgoed opofferen en is elke opsmuk, die des duivels is, ten strengste verboden.

Ook mag Sanne niet meer meedoen met o.a. het schooltoneel en is het schoolreisje taboe. Zij verliest, dit tot grote zorgen van haar onderwijzeres, veel van haar levenslust. Maar Janne vertrouwt haar ouders blindelings en toont geen spoor van opstandigheid of verzet, ook niet als de lijfstraffen hun intrede doen. Want vader onderschrijft de opvatting dat wie zijn kind liefheeft het tuchtigt.

De indoctrinatie gaat steeds verder en daarmee doet bij Janne een soort godsdienstwaanzin zijn intrede. Zij doet zo erg haar best goed te leven volgens regels die zij vaak niet echt begrijpt en die ze dan ook vaak veel te letterlijk neemt. Dit leidt uiteindelijk tot een huiveringwekkende en dramatische climax.

“Wij dansen niet” is een helder en poëtisch geschreven verhaal, waarbij het vertelperspectief vanuit de 8 jarige Janne consequent is volgehouden.

Hoewel de wat al te plotselinge bekering van de ouders en dan met name de moeder niet geheel overtuigend is,  is het aangrijpend en tenenkrommend te lezen hoe funest de invloed van een fundamentalistisch geloof is op mensen en dan natuurlijk vooral op kinderen.

Met dit boek wil Ellen Heijmerikx haar opvatting illustreren dat de veel geprezen vrijheid van godsdienst niet bestaat voor kinderen die opgroeien in orthodoxe gezinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *