Annie Dunne – Sebastian Barry

Annie Dunne – Sebastian Barry

Annie Dunne, geboren in 1900, is een eenvoudige vrouw die op het Ierse platteland woont. Ze is naar haar eigen idee ongehuwd gebleven doordat ze met een bochel geboren werd. Toen haar zuster ernstig ziek werd bestierde ze daar het huishouden met twee opgroeiende jongens. Na de dood van haar zus hertrouwt haar zwager en zij moet omkijken naar een andere plek om te wonen. Haar nicht Sarah, zelf ook ongehuwd, neemt haar op in haar huis op het Ierse platteland.  De beide vrouwen wonen en werken daar op een zeer eenvoudige manier: ze moeten water uit een put halen, met de hand wassen en ze hebben nauwelijks geld omhanden. Annie voelt veel genegenheid voor Sara en de beide vrouwen zijn tevreden met hun leven hoewel ze ook regelmatig bang zijn voor rondtrekkende rovers. Hun leven neemt een wending als ze een zomer lang moeten oppassen op twee kleine kinderen: een achterneefje en -nichtje van Annie. De komst van de kinderen veroorzaakt opschudding en veel plezier. Anderzijds wordt Annie gekweld door een schrikbeeld van armoede en verstoting als Sarah overweegt met een arbeider uit het dorp te trouwen.

Er gebeurt maar weinig in dit boek, maar Barry schetst een mooi sfeerbeeld van het leven op het armoedige Ierse platteland. Daarnaast gaat er van alles om in het hoofd van de tamelijk zwartgallige Annie: haar goede afkomst, de zorg voor haar zus, de relatie met haar zwager, de liefde voor de kinderen en vooral de angst om opnieuw alleen te komen staan. Een ingetogen en poëtisch boek over  Annie Dunne, de oudtante van de schrijver.

Eén gedachte over “Annie Dunne – Sebastian Barry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *