Glijvlucht – Anne-Gine Goemans

Glijvlucht – Anne-Gine Goemans

Een polderroman……Wordt dit een nieuw genre?

Gieles is de hoofdpersoon van dit boek. Hij is veertien en mist zijn moeder, die in Afrika arme mensen helpt. Gieles woont naast een vliegtuigroute met zijn vader Willem en diens tweelingbroer Fred. Willem is vogelwachter op Schiphol. Oom Fred kookt en zorgt en heeft een spotterscamping naast het huis. Gieles is gefascineerd door Captain Sully die met zijn vliegtuig op de Hudson landde. Zelf wil hij ook iets groots doen om zijn onrustige moeder weer aan zich te binden. Wat hij precies in zijn hoofd heeft blijft lang onduidelijk maar hij traint twee gansjes voor een geheimzinnige missie. Rond Gieles figureren een internetvriendinnetje, de grofgebekte buurjongen en een ex-wiskundeleraar die ooit knap was maar nu in een scootmobiel rijdt vanwege obesitas.

Het is een moeilijk te omschrijven roman: ontwikkelings roman, zedenschets, jongensboek, historisch boek of een streekverhaal? Dus van alles een beetje. Ik ben het gaan lezen omdat het verschillende keren genomineerd is geweest en onlangs de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs heeft gewonnen. Dat betekent dat bij  jongeren tussen de 15 en 30 jaar dit boek het meest favoriet  was. Qua onderwerpen kan ik mij hier iets bij voorstellen maar zelf vind ik dat er wel heel veel onderwerpen worden aangesneden. Het is een vol boek en alle gebeurtenissen blijven naast elkaar  lopen. De afloop  is eind goed, al goed. Dat past goed in het geruststellende Hollandse wereldbeeld. Als de mensen bereid zijn tot samenwerken en compromis. Juist: het poldermodel.

 

Eén gedachte over “Glijvlucht – Anne-Gine Goemans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *