Vijftig tinten grijs – E.L. James

Vijftig tinten grijs – E.L. James

De 21-jarige literatuurstudente Anastasia Steele interviewt voor het universiteitsblad de jonge maar al zeer succesvolle zakenman Christian Grey. De naïeve, zelfs nog maagdelijke Anastasia valt als een blok voor de charismatische, 27-jarige miljardair. Na het interview, dat niet erg soepel verloopt probeert ze hem zo snel mogelijk uit haar hoofd te zetten.

Echter, tegen elke verwachting in arrangeert Christian Grey een volgende ontmoeting en maakt hij behoorlijk werk van Anastasia. Zij is totaal geïmponeerd door zijn persoon en alle luxe en rijkdom die hij met zich meebrengt en laat zich door hem inwijden in de lichamelijke liefde waarna ze een stormachtige relatie beginnen.

Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want Christian Grey is niet onbeschadigd uit een getraumatiseerde jeugd gekomen (“shades of Grey”). Bovendien is hij niet echt van de gewone, vanilleseks maar meer van de hardcore kinky stuff, de Bdsm (Bondage and discipline, dominance and submission en sadism and masochism).

Het is nu natuurlijk de vraag of Anastasia hierin mee wil gaan en voldoen aan de eisen van de dominante Christian Grey.

“Vijftig tinten grijs”is het eerste deel van de Vijftig tintentrilogie. In “Vijftig tinten donkerder” en “Vijftig tinten vrij” zijn we, in totaal 1682 bladzijden lang, getuige van de verdere avonturen van Anastasia en haar demonische minnaar.

De trilogie is een wereldwijd  succes en ook in Nederland hebben de 3 delen gedurende de hele zomer, de bestsellerlijsten gedomineerd. Het is bijzonder dat boeken over seks zo populair en mainstream worden. Schijnbaar is er een behoefte aan dergelijke erotische literatuur, die  (slaapkamer) sleurdoorbrekend is en geschreven vanuit een standpunt van vrouwelijke lustbeleving.

Door veel recensenten weggezet als “mommy porn” of de pornografische bouquetreeks.

En inderdaad zijn de boeken niet in een geweldige stijl geschreven met bijvoorbeeld vreemde tussenzinnetjes die Anastasia’s gedachten weer moeten geven. De verhaallijn is voorspelbaar en niet altijd even sterk en clichés komen veelvuldig voor. Wat te denken van de onschuldige maar toch bijzonder intelligente en humoristische studente versus de (irritant) dominante, steenrijke man van de wereld, die uiteraard in wezen een goed hart heeft. Beide hoofdpersonen beschikken gelukkig allebei over een perfect uiterlijk en bovendien een uitzonderlijk libido en bijna buitenaards vermogen het ene orgasme na het andere te bereiken. Echt schokkend wordt het niet met alle seksuele escapades en het is absoluut vrouwvriendelijk want Anastasia wordt nergens toe gedwongen en bepaalt uiteindelijk zelf de gang van zaken.

Alle 3 delen van deze trilogie zijn makkelijk geschreven en lezen als een trein. Er wordt een sfeer van verwachting gewekt, waardoor je nieuwsgierig blijft doorlezen.  Wat voor spannend kunstje zal Christian Grey nu weer uit zijn erotische trukendoos te voorschijn toveren?

Eén gedachte over “Vijftig tinten grijs – E.L. James

  1. “Beide hoofdpersonen beschikken gelukkig allebei over een perfect uiterlijk en bovendien een uitzonderlijk libido en bijna buitenaards vermogen het ene orgasme na het andere te bereiken.”

    Nu weet ik het zeker: Dit ga ik lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *