Engelbewaarders – Kristina Ohlsson

Engelbewaarders – Kristina Ohlsson

Dit verhaal begint met de vondst van het stoffelijk overschot van een 2 jaar geleden verdwenen vrouw, Rebecca Trolle.  In de kuil waarin zij gevonden is, worden nog andere lijken gevonden, moorden die tot 30 jaar terug voeren.

Er spelen 3 speurders een hoofdrol, die elk met hun eigen problemen worstelen. Alex Recht  heeft  zijn vrouw verloren en is net weer begonnen te werken. Ook Frederike Bergman wil, na de geboorte van haar kind, weer aan het werk, precies op het moment dat haar partner aangeeft minder te willen werken. Peder Ryth heeft net een crisis in zijn huwelijk achter de rug.

De vermoorde vrouw was bezig met een onderzoek naar een kinderboekenschrijfster, die veroordeeld werd voor de moord op haar man. De schrijfster heeft haar straf uitgezeten en heeft besloten om niets meer te zeggen. Ze woont in een bejaardentehuis.  Samen met haar man maakte ze  ooit deel uit van het gezelschap van de Engelbewaarders (een soort filmclub), evenals de partner van Frederike Bergman en een grote industrieel.

Ieder van de speurders heeft eigenlijk iets te verbergen. Frederike verzwijgt, dat ze weet dat haar partner deel uitmaakte  van de filmclub. Alex begint een relatie met de moeder van het vermoorde meisje. En de broer van Peder, iemand die in zijn jeugd een hersenbeschadiging heeft opgelopen en de ontwikkeling heeft van een kind, speelt  in de ontknoping van het verhaal een belangrijke rol.

De bliksemafleider in het verhaal is een vriend van Rebecca, Hakan Nilsson, die de politie heel goed heeft geholpen. Toch blijkt dat de politie steeds als er nieuwe onthullingen zijn, hem met argusogen bekijkt.

Het verhaal ontvouwt zich op Scandinavische wijze en komt uiteindelijk via een snuffmovie tot een ontknoping. De plot is heel kunstig geconstrueerd en het boek leest als een trein. Alle draadjes worden in het verhaal afgehecht, behalve de verhoren van de speurders die door de interne politie worden afgenomen. Daar wordt aan het eind niets meer mee gedaan.

Een klein minpuntje in een overigens flitsende thriller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *