Nooit ziek geweest – Nico Dijkshoorn

Nooit ziek geweest – Nico Dijkshoorn

nooit ziek geweestAls de gezondheid van de vader van Nico Dijkshoorn, Klaas, aftakelt als gevolg van dementie en ook zijn moeder Nel meermalen getroffen is door een lichte beroerte komt het moment voor Nico om zijn herinneringen aan het gezin Dijkshoorn op schrift te stellen. En in die herinneringen speelt vader Klaas de hoofdrol.

Vader Klaas is een fervent honkballer. Als kleine Nico met zijn vader mee gaat naar de club en Klaas  hem vraagt: “Hoe vond je pappa? Vond je pappa goed? Heb je pappa zien hollen daar?” enzovoort, geeft dit meteen weer hoe Klaas in elkaar zit. De hele wereld draait om Klaas, hij hangt te pas en te onpas de pias uit en dat vaak ten koste van iemand anders. En Klaas heeft natuurlijk altijd gelijk. De talloze voorvallen waarin het nare karakter van Klaas naar voren komt, rijgen zich aaneen.  Al met al is wel duidelijk dat de kinderen Dijkshoorn niet een leuke jeugd hebben gehad. Vooral Nico niet, want hij kan niet honkballen. Als  Nico wat ouder wordt, wil hij zo weinig mogelijk te maken hebben met zijn ouders met hun gezever over futiliteiten en hun geruzie. Hij gaat studeren en lezen en nog eens lezen. Een manier van leven die totaal niet wordt begrepen door Klaas. Tijdens een weekend ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Nel krijgt Klaas zijn zin niet en ontbrandt in een lange monoloog waarin hij zijn gal richting Nico spuit, in de trant  van: “.. je heb in Spanje geen één keer gezegd dat de toiletten zo schoon waren….”. Hier staan twee werelden tegenover elkaar.

Om zijn ongelukkige jeugd van zich af te schrijven spaart Nico zijn vader niet. Pas als de gezondheid van Klaas minder wordt kan Nico iets van mededogen voor hem opbrengen.

Dit boek lees je in een ruk uit want het is geschreven in korte, rake en duidelijke zinnen. Verder wordt Klaas niet alleen maar neergezet als nare man; de figuur is namelijk zo tragisch dat het een komisch effect krijgt. Ook vind ik het maar gedurfd om op een zo eerlijke manier over je vader te schrijven.  Op Twitter maakt Nico Dijkshoorn nog regelmatig lekker absurde mini Klaas-verhaaltjes. Ik volg Nico al een poosje, maar nu ik het boek over Klaas heb gelezen kan ik ze beter plaatsen.

2 gedachten over “Nooit ziek geweest – Nico Dijkshoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *