Een enkeltje Venus – Milou van der Will

Een enkeltje Venus – Milou van der Will

AfbeeldingJulius groeit op in een streng gelovig gezin in het Brabantse dorp Waalre, zijn ouders werken hard in hun hotel, vakanties of weekenden kent het gezin niet. Alleen op zondag zijn ze samen. Op school wordt Julius vaak gepest, hij wordt uitgescholden voor dunne spriet, of voor mietje en homo. Julius is anders, Julius voelt zich ook anders. Hij voelt zich niet thuis in z’n eigen lichaam, hij wil net zo zijn als zijn zussen, hij is jaloers op hun jurkjes, op de lengte van hun haar, hun borsten, hun stem, hun alles, maar vooral hun vrijheid. Toch probeert hij zich te gedragen als een echte jongen, hij gaat op voetbal, daar leert hij Dave kennen, een echte vriend, maar het voetballen verandert hem verder niet, en ook al krijgt Julius verkering met Valerie, het meisje waar hij verliefd op is, hij voelt zich nog altijd niet gelukkig met zichzelf. Hij voelt alleen rust op de stiekeme momenten waarop hij vrouwenkleding aantrekt.

Julius doet er alles aan om een zo normaal mogelijk leven te leiden, om zich aan te passen aan de norm. Valerie en hij hebben een fijne relatie, gaan samenwonen in Amsterdam, ze krijgen een baan en een kindje. Maar Julius weet ook dat dit allemaal slechts afleiding is. Hij speelt voortdurend een rol, en hij houdt het niet meer vol…

Een enkeltje Venus is, zoals Milou van der Will het zelf omschrijft, een roman over transseksualiteit, de zoektocht naar identiteit en de verschillende gradaties van liefde. Milou van der Will beschrijft treffend de strijd die Julius met zichzelf voert. Van der Will heeft veel research gedaan, ze heeft met ervaringsdeskundigen en specialisten gesproken en dit is duidelijk terug te vinden in het boek. Een aangrijpend boek over een controversieel onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *