Mélodie d’amour – Margriet de Moor.

Mélodie d’amour – Margriet de Moor.

melodieEen novellenbundel over de liefde.

De vier verhalen in dit boek hebben eenzelfde hoofdpersoon, Luuk, al gaan de verhalen natuurlijk niet alleen over hem. Zoon, echtgenoot of minnaar zijn de rollen die hij speelt met als verbindend element de liefde.

Het eerste verhaal gaat over de ouders van Luuk. Zijn vader krijgt een relatie met Marina, de huurster. Luuk ‘betrapt’ hen een keer, maar daar wordt nooit over gesproken. Uit de relatie wordt een liefdesbaby geboren. Atie, de echtgenote van Gustaaf, lijkt de baby te accepteren, maar leidt een moeizaam leven, wordt ziek en sterft.

Het tweede verhaal gaat ook over overspel maar nu van Luuk zelf. Zijn minnares Cindy is geestelijk onstabiel en laat zich leiden door haar grillige humeur. Zij accepteert nooit nee, belt Luuk thuis op, wandelt onaangekondigd zijn kantoor binnen en komt zelfs naar de begrafenis van Gustaaf.

In het derde verhaal is er een nieuwe minnares, Roselynde,  maar gaat het verhaal voornamelijk over de liefde die zij voelt voor haar overleden broer.

Tot slot volgt het verhaal van een wandeltocht langs de Waddenkust van Myrthe, de echtgenote van Luuk. Zij ontmoet daar de dochter van haar liefde, een oude man die zij destijds bijstond tijdens zijn ziekte. Ze zoent hem op zijn sterfbed.

Kortom, vier verhalen die de liefde als thema hebben. In deze verhalen vond ik het wel lastig om de verbindende factor te vinden. Maar toen ik dat los liet heb ik met veel plezier deze verhalen gelezen.

Margriet de Moor leest prettig. Ze beschrijft de gebeurtenissen met een zekere afstandelijkheid zodat het lijkt alsof de personen in haar verhalen vooral in hun ‘hoofd’ leven. Nooit  lees je over woede uitbarstingen of huilbuien, er is een soort berusting bij de hoofdpersonen.  De mensen proberen elkaar te naderen en toch blijven ze vreemden voor elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *