Gesplitst – Neil Shusterman

Gesplitst – Neil Shusterman

Ik heb dit verhaal enige maanden geleden gelezen en wat ik bijna nooit heb met een boek:  af en toe houdt het me nog bezig. Zo sterk zijn de beelden.momredir[3]

Alles draait om twee actuele zaken, namelijk abortus en orgaandonatie in de Verenigde Staten van de toekomst. Abortus provocatus is in zijn normale vorm afgeschaft en doorgesluisd tot na het dertiende jaar. Tieners die erg uit de bocht vliegen, kunnen veroordeeld worden tot splitsing, door een rechter of door hun ouders. Maar ook ouders die meer dan tien kinderen krijgen worden verplicht hun tiende kind aan te melden om te laten splitsen. Dat houdt in dat al hun organen gebruikt kunnen worden voor donatie, van hun vingers tot en met hun hersenen.

In dit verhaal volgen we drie tieners, die allen voorbestemd zijn tot splitsing. Uiteraard ieder met zijn eigen levensverhaal. Zij komen bij elkaar en weten hun lot te ontvluchten, letterlijk met een oud vliegtuig tot buiten de grenzen van het land. Daar lijken ze veilig, maar dat is schijn.

De problematiek van het verhaal is zwaar, maar doordat er veel actie in zit heeft het veel vaart. Af en toe komt het tot heftige bespiegelingen(p.217):  Als er meer donoren waren geweest, zou het uiteraard nooit tot splitsen zijn gekomen …. maar mensen zijn gehecht aan bezittingen, zelfs als ze dood zijn. Het duurde niet lang voor de ethiek het aflegde tegen de hebzucht.  Splitsen werd een bloeiende industrie, en de mensen lieten het gebeuren.
Uiteindelijk komt het verhaal tot de apotheose: de splitsing van één van de hoofdpersonen en dat maak je als lezer mee tot en met de verwijdering van de hersenen. Dat is de scene die af en toe nog door mijn hoofd speelt en eigenlijk door het hele verhaal heen wordt gedraaid.

De voorplaat geeft precies aan waar het boek over gaat en vat het helemaal samen.
Nog steeds weet ik niet of het een goed verhaal is of gericht op sensatie. Toch zijn sommige beelden zoals gezegd erg sterk en het geeft een stevige inkijk in een hedendaags maar ook toekomstig probleem. Terecht is dit een verhaal voor de leeftijd 15 +.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *