Pier en oceaan – Oek de Jong

Pier en oceaan – Oek de Jong

pier Dit boek is het familieverhaal van drie generaties, in het tijdperk van de hongerwinter in 1944 tot de nieuwe welvaart, eind jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland. Het boek is ingedeeld in vijf delen en bestaat uit honderden gedetailleerde scènes.

Deel één speelt in 1952. Nadat ze na zeven jaar verloving voor het eerst seks hebben gehad, raakt Dina zwanger van haar verloofde Lieuwe. Dina werkt dan als verzorgster in een kindertehuis in Zandvoort. Als collega heeft zij Elena met wie ze een lesbische verhouding krijgt. Als blijkt dat ze zwanger is, stopt ze met werken en het stel trekt in bij een hospita. Lieuwe vervult de dienstplicht. Als onderbreking van het saaie leven gaat Dina een keer op bezoek bij haar broer in Amsterdam. Als fotograaf heeft hij zich los kunnen maken van zijn bekrompen opvoeding.

Het volgende deel speelt zich af in Friesland. Lieuwe maakt carrière in het onderwijs terwijl Dina vijf kinderen opvoedt. Hun huwelijk verandert in een sleur, veel onbegrip en ongenoegen. Dina verwijt Lieuwe dat hij zich steeds meer terugtrekt uit het gezinsleven. Abel, haar lieveling, adviseert zijn moeder te scheiden. Maar een dergelijk grote schande durft Dina niet aan.

In deel drie verhuist het gezin naar Zeeland waar Lieuwe rector wordt van een middelbare school. Een auto biedt Dina de mogelijkheid vaak met het gezin naar het strand te gaan. Zij heeft iets met de zee, evenals haar zoon Abel. Hij zit inmiddels op de middelbare school waar zijn vader rector is. Hij voelt zich daar ongemakkelijk bij.

Het vierde verhaal speelt zich af in de jaren 1968/1969. Abel krijgt een vriendinnetje maar weet zich eigenlijk geen houding te geven. Na schooltijd zwerven de jongens van de klas door de weilanden en over de dijken van Zeeland. In de zomer zwemmen ze in het kanaal waar allerlei steigers en schommels worden gebruikt om hard in het water te springen.

In het laatste deel is het 1971. Het jaar van zijn eindexamen en van Digna, een meer serieuze vriendschap. De vrijheid na de examens wordt uitbundig gevierd met harde muziek, veel drank en sigaretten in grote boerenschuren. Maar door de zelfmoord van de zoon van de burgemeester wordt bij Abel een weemoedige kant van zijn karakter duidelijk. In dit opzicht lijkt hij op zijn depressieve, eenzelvige moeder die haar dromen niet heeft kunnen waarmaken.

Deze samenvatting doet geen eer aan de roman van Oek de Jong. Achthonderd bladzijden laten zich niet gemakkelijk samenvatten. Voor dit boek moet je de tijd nemen. Door de beschrijvingen van de vijftiger en zestiger jaren kwamen bij mij veel herinneringen naar boven, de sfeer is goed beschreven. De zondagsrust, het eerste ritje in de eigen auto, de eerste televisie in de straat, het is allemaal heel herkenbaar. De kritiek dat dit boek veel te dik zou zijn, deel ik niet. Ik vind het mooi geschreven, het verteltempo wisselt tussen kalm en heftig. Soms spannend, maar ook ontroerend.

Eén gedachte over “Pier en oceaan – Oek de Jong

  1. Ik ben net beginnen in het tweede deel. De sfeer doet me een beetje denken aan de boeken van Gerbrand Bakker. Mooi boek, je hebt eigenlijk niet eens in de gaten dat je zoveel bladzijden zit weg te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *