De verliefden – Javier Marías

De verliefden – Javier Marías

verliefdenMaria Dolz, werkzaam bij een uitgeverij in Madrid, ontbijt iedere ochtend op een terras vlakbij haar werk. Daar ziet ze al enkele jaren iedere dag hetzelfde echtpaar ook ontbijten. Ze hecht zich aan het beeld van deze mensen, die ze in gedachten het Perfecte Paar noemt. Het paar lijkt nog steeds erg verliefd, ze hebben aan elkaar genoeg en nemen nauwelijks notitie van hun omgeving.

Als Maria na een vakantie terugkomt blijkt dat het paar er niet meer is. Maria komt er achter dat de man, Miguel Deverne, op straat is vermoord door een gestoorde zwerver, schijnbaar een daad van zinloos geweld. Als ze na maanden de weduwe tegenkomt raakt ze met haar in gesprek en ontmoet ze ook Javier Díaz-Varela, beste vriend van Deverne, die verliefd is op de weduwe Luisa. Luisa is nog volop in de rouw en nog niet toe aan een nieuwe relatie. Javier wacht zijn tijd af en begint in de tussentijd een affaire met Maria, die op haar beurt verliefd is op Javier. In haar gesprekken met hem krijgt Maria langzamerhand een ander beeld van de dood van Miguel. Had Javier er iets mee te maken? En wat was dan zijn motief?

Dit is het verhaal in een notendop. We nemen kennis van de gebeurtenissen via Maria. In de gesprekken die zij voert met de diverse hoofdpersonen speelt zij voornamelijk de rol van luisteraar. De lange monologen zijn veelal bespiegelend van aard. Ze gaan over de grote dingen van het leven: liefde en dood. Nemen we voorgoed afscheid van de doden of komen ze terug? En is dat wenselijk? Hierbij worden drie werken uit de wereldliteratuur regelmatig aangehaald: Dumas, De drie musketiers; Balzac, Kolonel Chabert; en Macbeth van Shakespeare. Zoals Javier zegt: het verhaal is niet zo belangrijk, het gaat om de ideeën die in een roman op de lezer worden overgebracht. Die maken meer indruk en die onthoud je daarom beter.

  • Heeft jouw bibliotheek De verliefden?
  • Informatie over en een interview met Javier Marías (engelstalig)

 

 

 

2 gedachten over “De verliefden – Javier Marías

    1. Het is inderdaad niet een heel gemakkelijk boek, en je moet soms doorbijten. Maar voor leesclubs, bijvoorbeeld, is er veel veel stof voor discussie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *