Te veel geluk – Alice Munro

Te veel geluk – Alice Munro

te veel gelukIn het najaar van 2013 won Alice Munro de Nobelprijs voor de literatuur en de enthousiaste kritieken maakten mij nieuwsgierig naar haar laatste boek Te veel geluk, een verhalenbundel die in Nederland uitkwam in 2013.

Alice Munro is een schrijfster van 83 jaar en ze schrijft nog steeds. Dat wetend bekijk je de verhalen wel als ‘dames’-verhalen en het is ook wel zo dat de personages vaak vrouwen zijn die herinneringen ophalen. Maar de mentaliteit is onbekrompen en ze sparen zichzelf niet. Wel spelen veel verhalen zich af in de betere kringen en het statusbewustzijn dat daar uitspreekt stoorde me wel eens.

Het eerste verhaal is een mooie uitzondering daarop. Doree, een schoonmaakster met een laag zelfbeeld, woont samen met haar man Lloyd, die waanvoorstellingen heeft. Het gezinsdrama dat volgt zadelt Doree op met een onmogelijke positie. Doree kan niet veel met wat haar therapeute tegen haar zegt en trekt uiteindelijk verrassend haar eigen plan.

Het meeste verrassend vond ik de onvoorspelbare plotwendingen, bijvoorbeeld in het verhaal  Fictie, waarin je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet. Het verhaal bestaat uit twee delen waarin een vrouw na haar eerste huwelijk een heel ander leven is gaan leiden. Wanneer een personage uit het verleden opduikt – waarvan je niet verwacht had dat die een rol zou gaan spelen – ontwikkelen zich bij de vrouw ideeën en verwachtingen die telkens niet uitkomen.

Andere verhalen bestrijken een heel leven, zoals in Diepe holen. In het begin lijkt het een verslag van een familie-uitje te zijn, maar gaandeweg ontspint zich een drama dat een leven lang de verhouding tussen de oudste zoon en de moeder bepaalt.

Juist door de onvoorspelbaarheid en de nadruk op de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon, zijn de verhalen heel herkenbaar.

Het titelverhaal Te veel geluk beschrijft de laatste dagen van de historische Sofia Kovalevskaja, een Russische wiskundige, die hoogleraar werd in Stockholm. Omdat Alice Munro dit onder andere baseert op haar dagboeken en brieven, komt ze heel dicht in de buurt van het leven en de gedachten van deze vrouw die, in een patriarchale wereld, het geluk najaagt: zelfstandig, maar toch afhankelijk van de goedkeuring van anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *