Lelystad – Joris van Casteren

Lelystad – Joris van Casteren

lelystadDit verhaal gaat over de ontwikkeling van de nieuwe stad Lelystad in de Flevopolder en geeft een verfrissend beeld van het wereldwijde idee dat God de hele wereld schiep behalve Nederland, omdat die ploeteraars hun eigen land drooglegden. Dat de werkelijkheid toch ietsje genuanceerder is, blijkt uit dit boek. Ik vond een stukje van dit verhaal in de bundel: TXT Alles is mogelijk in zestien verhalen, uitgekozen door Abdelkader Benali, uitgegeven door het CPNB ter gelegenheid van de 75ste boekenweek in 2010. Ik kreeg tijdens het lezen van dat stukje meteen een brede glimlach om mijn mond en die glimlach is alleen maar intenser geworden tijdens het lezen van het boek.

Van Casteren beschrijft met verve de idealen van de nieuwe stad. “De eerste generatie kinderen moest met zorg behandeld worden. Zij groeiden op in een bedachte stad en zij zouden er de eerste voortbrengselen van zijn”. (p 14). Verder beschrijft van Casteren het besluitvormingsproces in de nieuwe stad: een strijd tussen architecten en ambtenaren van de rijksdienst, uitmondend in bijna hilarische besluiten.

Verder is het ook een autobiografisch verslag van de jeugd van Joris. Zijn ouders gaan scheiden en beiden krijgen een nieuwe relatie, wat weer zijn weerslag heeft op de opgroeiende knaap. In de puberteit vliegt hij nu en dan met zijn vrienden uit de bocht. Toppunt is het vernielen van de lichtbak van de Mexicaan.

Het verhaal is een mix tussen een journalistiek verslag en een autobiografie met een ironisch tot sarcastische ondertoon die mij uitstekend is bevallen. Het boek heeft mij er toe aangezet om weer eens in Lelystad te kijken. Bij het ronddolen in een van de hofjes van de nieuwe stad kon ik als het ware de jongens weg horen hollen achtervolgd door de plaatselijke koddebeiers. Kortom een erg plezierige leeservaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *