Blind verleden – Ursula Poznanski

Blind verleden – Ursula Poznanski

blinmd verledenEen Facebook-groep over sombere poëzie, waarvan sommige leden opeens zelfmoord plegen. Dat is de start van dit verhaal. Beatrice Kaspary onderzoekt de zelfmoorden en stuit op ongerijmdheden. Zij sluit zich onder pseudoniem bij de Facebookgroep aan en wordt meegezogen in het groepsgebeuren. Op Facebook kan iedereen zich voordoen zoals hij wil en dus is niets wat het lijkt. Bovendien heeft iedereen in de groep zijn eigen rol: de eigenwijze, de moederlijke, de vlijmscherpe.

Uit die warboel moet Kaspary met hulp van haar compagnon een patroon ontdekken en dat gaat moeizaam. Ook is er de dreiging dat het onderzoek zal stoppen en dat de zelfmoorden als zodanig de archieven zullen ingaan. En dan wordt er nog een lijk gevonden. Van alle personen proberen ze de geschiedenis te achterhalen. Dat lukt bij sommigen nauwelijks en dat is raar in deze tijd van internet.

En dan volgt de ontknoping die terugvoert naar het Joegoslavië in de jaren 90.

Een spannend en meeslepend verhaal dat door de Facebook-groep een extra griezelige kant meekrijgt. Schrijfster schreef eerder in deze reeks de thriller Vijf, met dezelfde hoofdpersoon. Daar wordt in dit verhaal af en toe naar verwezen. Ik ken deze schrijfster van het jongerenboek Erebos en dat schiep hoge verwachtingen, die niet helemaal zijn uitgekomen. Toch een heerlijk spannend verhaal met een modern thema en goed gecomponeerd.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *