De één zijn dood – J. Bernlef

De één zijn dood – J. Bernlef

bernlefHet verhaal begint op het moment dat oud-rechercheur Wim Terlinde, nu eigenaar van het bedrijfje Erf en Recht, wordt ingeschakeld als drukker Roderick Vos dood wordt gevonden.

De nalatenschap van € 200.000,- dreigt naar de fiscus te gaan en daar wil Terlinde een stokje voor steken. Hij ontdekt Francien Vos, een nicht van de overleden drukker, in Schotland. Zij is opgenomen in een psychiatrische inrichting omdat de herinneringen aan het misbruik door de heer Vos haar parten spelen. Aangezien zij wilsonbekwaam is gaat Terlinde op zoek naar een manier om zelf het bedrag in handen te krijgen. Hij vindt een andere jonge vrouw en vraagt haar om de identiteit aan te nemen van Francien Vos. Samen kunnen ze het bedrag dan delen. Deze plaatsvervangster, Sofie de Winter, besluit Francien op het eiland Skye op te zoeken. Het verhaal krijgt dan een spannende wending zodat het verhaal meer aan een detective doet denken.

De spanning zit voor mij vooral in de landschapsbeschrijvingen en in de reizen die Terlinde onderneemt. Zo bepalen de mist in Zweden, de regen in Schotland en de beschrijving van het rivierlandschap als woonomgeving van Sofie voor een groot deel de sfeer van het boek. Voor mij is dat de charme van ervan. Het einde van het boek gaat wel heel snel, net of Bernlef zich ervan af wil maken. Daarom is dit niet het beste boek van Bernlef wat ik gelezen heb. Maar hij heeft een streepje voor omdat hij veel verschillende stijlen beheerst  in al zijn andere boeken.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *