De schok van de val – Nathan Filer

De schok van de val – Nathan Filer

schok
Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Matthew, 9 jaar, is met zijn ouders en zijn 2 jaar oudere broer Simon op vakantie op een camping aan de Engelse kust. Simon heeft het syndroom van Down, en hij is erg gehecht aan Matthew. Als Matthew struikelt en zijn knie bezeert, draagt Simon hem helemaal terug naar de caravan van zijn ouders. Een paar dagen later gebeurt er een ongeluk waardoor Simon komt te overlijden. Wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk, maar het lijkt alsof Matthew er op de een of andere manier bij betrokken is. Het verlies laat diepe sporen na in het gezin en heeft invloed op de schoolcarrière van Matthew.

Na de middelbare school wil Matthew niet verder studeren. Hij huurt een flatje met zijn vriend Jacob, en krijgt een baantje. Het lukt de jongens niet goed om op eigen benen te staan, ze gebruiken drugs en alcohol en voor Matthew gaan de trauma’s uit het verleden opspelen. Hij komt Simon steeds tegen, niet in levende lijve, maar hij denkt bijvoorbeeld dat Simon via de televisie tot hem spreekt en houdt hele gesprekken met hem. Matthew’s gedrag wordt steeds vreemder, tot het thuis niet meer gaat en hij wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dan start een lange periode van behandeling en verwerking.

Het is een prachtig en geloofwaardig geschreven boek, waarbij je in de huid van de mentaal steeds ziekere hoofdpersoon kruipt. Nathan Filer (lees hier een interview met hem) heeft zelf 10 jaar als psychiatrisch verpleegkundige gewerkt, dus hij kent die wereld van binnenuit. Met deze debuutroman won hij meteen de prestigieuze Britse Costa Award.

De schok van de val is ook beschikbaar als e-book

Korte film Bijwerkingen, gebaseerd op het boek De schok van de val.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=a_dw4Uci-mg]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *