Tijdmeters – David Mitchell

Tijdmeters – David Mitchell

tijdmeters
Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Ongeveer halverwege dit boek zegt schrijver Crispin Hershey tegen zijn uitgever dat zijn nieuwe boek maar voor een derde fantasy is, hooguit voor de helft. De uitgever zegt: “Een boek kan niet voor de helft fantasy zijn, net zomin als een vrouw voor de helft zwanger kan zijn”.

Een leuke grap, want schrijver David Mitchel doet precies dát in het boek Tijdmeters: het is voor een derde tot de helft fantasy. De rest is gewoon, of wat je maar gewoon noemt. Gelukkig maar, want anders zou ik dit boek niet gelezen hebben, ik hou namelijk niet van fantasy.

Maar Mitchell is een literaire duizendpoot, het boek kent dan ook nauwelijks grenzen. Het voert je van het verleden naar de toekomst en over de gehele wereld van noord naar zuid en van oost naar west, en zelfs naar een parallelle geestelijke wereld. Je wordt letterlijk meegesleurd in de talloze verhalen en situaties waarin de hoofdpersonen terechtkomen. Van een aardbeienplukkerij in Oost-Engeland, naar een wintersportoord in Zwitserland. Van een bruiloft in Brighton naar een oorlogssituatie in Bagdad. Van een literair festival in Colombia naar een zelfde soort festival in Shanghai. Het is duizelingwekkend, maar uiteindelijk komen alle touwtjes bij elkaar.

Het verhaal in het kort: Holly Sykes is 15 jaar in 1984. Zij loopt weg van huis als haar vriendje haar bedriegt, en zij ontmoet onderweg een vrouw die haar in ruil voor een slokje thee om “asiel” vraagt. Holly heeft geen idee wat dat betekent, maar ze heeft dorst, dus ze stemt toe. Als later blijkt dat Holly’s kleine broertje Jacko verdwenen is, staat de deur open naar allerlei spannende en geheimzinnige gebeurtenissen. Het verhaal eindigt in 2043 in Ierland, waar Holly als oude vrouw haar intrek heeft genomen in het huis van haar oudtante Eilísh. In de tussentijd speelt er zich een oorlog af tussen Chronometristen (tijdmeters) en Anachoreten, oftewel Goed en Kwaad: het fantasy-element.

Lezers die al meer boeken van David Mitchell lazen, zullen in dit boek “oude bekenden” uit zijn eerdere werk tegenkomen. Een belangrijke rol is weggelegd voor dokter Marinus uit De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. En in 1991 maken we opnieuw kennis met Hugo Lamb, het nare neefje van Jason Taylor uit Dertien.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *