Winter (= Olive Kitteridge) – Elizabeth Strout

Winter (= Olive Kitteridge) – Elizabeth Strout

olive
Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Olive Kitteridge is wiskundelerares in de kleine plaats Crosby in het noorden van de Verenigde Staten. Haar man Henry is apotheker en samen hebben ze een zoon Chris. Olive is geen gemakkelijke vrouw, eigenlijk is ze gewoon niet zo aardig. Ze is recht voor z’n raap, vaak tactloos en ze weet in no-time iedereen tegen zich in het harnas te jagen. Henry daarentegen is uiterst vriendelijk, alsof hij moet compenseren voor het vaak botte gedrag van zijn vrouw.

In alle dertien verhalen in dit boek speelt Olive een rol, soms de hoofdrol, soms komt ze alleen maar in een paar zinnetjes voorbij als het verhaal grotendeels over andere inwoners van Crosby gaat.

Het leven in Crosby verloopt volgens bekende patronen. Chris trouwt en vertrekt met zijn vrouw naar de andere kant van het land, hoewel Olive en Henry een huis voor hem hadden gebouwd, vlakbij dat van hun.  Maar als Chris gaat scheiden wil hij niet terugkomen naar zijn geboorteplaats. Zijn relatie met zijn moeder is niet best.

Henry krijgt een beroerte en belandt in een verpleegtehuis, waar hij nog vier jaar leeft zonder dat er communicatie mogelijk is. Als hij uiteindelijk sterft, en als na verloop van tijd ook nog de hond overlijdt, ziet Olive geen reden meer om te blijven leven. Maar dan ontmoet ze Jack, waardoor haar leven een andere wending neemt.

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. De verhalen zijn goed geschreven en er is duidelijk sprake van karakterontwikkeling, waardoor met name Olive echt voor je gaat leven. Aanvankelijk vond ik haar allesbehalve aardig. Maar gaandeweg het boek kom je erachter dat ze ook haar goede kanten heeft, waardoor ik uiteindelijk toch sympathie voor haar opvatte. Ik mocht haar wel.

Voor Olive Kitteridge, zoals het boek in het Engels heet, kreeg Elizabeth Strout in 2009 de prestigieuze Pulitzer Prize.

Deze titel is ook als e-book beschikbaar in de onlinebibliotheek.

Het boek is verfilmd (met de fantastische actrice Frances McDormand in de hoofdrol) en als HBO-serie uitgezonden.  Vaak valt de film tegen na het lezen van het boek, maar in dit geval is de verfilming goed geslaagd. Ook de dvd is te leen in de bibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *