Birk – Jaap Robben

Birk – Jaap Robben

birk
Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Birk speelt zich af op een klein eiland ergens tussen Noorwegen en Schotland. Het verhaal begint met een dramatische gebeurtenis: Birk, de vader van Mikael, verdwijnt tijdens het zwemmen en wordt niet meer teruggevonden. Mikael (9) voelt zich schuldig over de verdrinking van zijn vader. Zijn moeder verwijt hem de verdwijning van Birk.

Behalve dit gezin woont Karl, een visser, ook op het eiland. Hij komt regelmatig langs om zijn haar te laten knippen door Mikaels moeder. Mikael gaat niet naar school, zijn vader gaf hem thuis onderwijs en na een tijdje besluit Mikael te stoppen met zijn opleiding. Dan heeft hij helemaal niets meer om handen. Af en toe helpt hij Karl met het sorteren van de gevangen vis. Het enige contact met de buitenwereld bestaat uit korte gesprekjes met de zoon van de leverancier van levensmiddelen.

Een tijd lang verzorgt hij een meeuw met haar jong. Regelmatig voert Mikael ‘gesprekjes’ met zijn vader die het gemis alleen maar groter maken.
Langzamerhand wordt het samenleven met zijn moeder steeds moeilijker. Ze claimt haar zoon voor zichzelf en hij mag niet met Karl mee naar een stadje aan de vaste wal. Ook wil ze dat hij de kleren van zijn vader gaat dragen. Wanneer zijn moeder bij hem in bed komt, is dat voor hem de grens die overschreden wordt.

Jaap Robben schrijft met dit boek zijn eerste roman. Ik vind het een prachtig boek. Er gebeurt niet veel in het verhaal, maar wat er gebeurt krijgt daardoor een extra lading. De beklemmende sfeer ga je steeds meer voelen. Kortom: ‘een roman die je langzaam de keel snoert’ (De Volkskrant).

Jaap Robben (1984) schreef eerder een aantal jeugdboeken en een bundel kindergedichten. Dit boek is gekozen door de Nederlandse boekhandelaren tot hun favoriete boek van 2014. Verder is het boek genomineerd voor de ANV Debutantenprijs.

Lees alvast een paar bladzijden van Birk in het inkijkexemplaar.

Deze titel is ook als e-book beschikbaar in de onlinebibliotheek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *