Roxy – Esther Gerritsen

Roxy – Esther Gerritsen

roxy
Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Roxy, zevenentwintig en moeder van de driejarige Louise, krijgt op een avond twee politieagenten aan de deur. Erg vervelend, want ze laat liever geen onverwacht bezoek binnen, maar het zal in dit geval wel moeten, want ze vertellen haar dat haar man bij een auto-ongeluk is overleden. Ook zijn stagiaire, die bij hem in de auto zat, heeft het niet overleefd.

Roxy weet in eerste instantie niet goed hoe ze met dit nieuws om moet gaan, dus gaat ze weer naar bed. De volgende ochtend kan ze echter niet om de waarheid heen als haar vaste oppas Feike, en de secretaresse van haar man, Jane, bij haar thuis komen. Feike en Jane nemen het heft in handen om alle nodige zaken te regelen. Roxy is tot niets in staat, niet zozeer van verdriet, maar omdat ze tamelijk onzelfstandig is. Haar veel oudere echtgenoot had haar op 17-jarige leeftijd uit haar ouderlijk huis verlost en alle praktische zaken van het leven op zich genomen. Roxy kon zich wijden aan het schrijven van autobiografische boeken, die redelijk succesvol waren.

Als Roxy ter ore komt dat haar man een geheime verhouding had met de stagiaire, is het hek van de dam. Na de begrafenis wil ze op reis naar Frankrijk, samen met Feike, Jane en haar dochter. Haar ouders nemen zolang hun intrek in haar riante villa. Onderweg gaat Roxy zich steeds extremer gedragen. Ze duikt het bed in met mannen die ze onderweg en in de hotels ontmoet, ze drinkt teveel en bekommert zich steeds minder om haar dochter en de andere vrouwen. Uiteindelijk belt ze haar vader, of die haar wil komen halen.

Als lezer kon ik steeds minder sympathie opbrengen voor Roxy; de manier waarop ze alle verantwoordelijkheid van zich afschuift, zeker waar het haar dochter betreft, wekt irritatie. Toch blijf je geboeid lezen: waardoor is deze vrouw zo beschadigd, hoe is haar gedrag te verklaren? Een goed boek voor leesclubs, gegarandeerd veel stof tot nadenken en discussie!

Roxy werd in de pers bijzonder goed ontvangen en het boek werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2015.  En in april van dit jaar heeft het CPNB bekend gemaakt dat Esther Gerritsen het boekenweekgeschenk 2016 gaat schrijven.

Roxy is ook als e-book te leen in de onlinebibliotheek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *