Nora – Colm Tóibín

Nora – Colm Tóibín

nora
Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Nora Webster is een heel gewone huisvrouw, moeder van vier kinderen, wonend in een kleine stad in Ierland in de jaren zestig. Als haar man Maurice, na een ernstig ziekbed komt te overlijden staat ze er alleen voor. Haar twee zoons wonen nog thuis. Familie en buren springen goedbedoeld bij, ook financieel, maar toch moet zij een baan erbij nemen om het hoofd boven water te houden. Zij komt weer in dienst bij dezelfde werkgever van 21 jaar geleden, waarvan ze nog de herinnering heeft dat ze zich er opgesloten voelde.

Voor de kinderen probeert ze het leven zo normaal mogelijk door te laten gaan, maar dat valt niet altijd mee. Ze missen hun vader en de oudste van de twee jongens is door alle stress gaan stotteren. Ze ziet gebeuren dat hij zich in zichzelf terugtrekt en steeds meer tijd doorbrengt bij zijn oom en tante.

Op haar twee dochters, die niet meer thuis wonen, heeft ze steeds minder grip. De ene dochter is erg geïnteresseerd in de Ierse politiek en doet actief mee aan demonstraties. Ook Nora begint zich steeds meer een eigen mening te vormen en wordt lid van de vakbond die wordt opgericht op haar werk, zeer tegen de zin van haar werkgever. Door toedoen van een vrouw bij wie ze in een muziekgroepje zit, gaat ze zangles nemen en ontdekt ze de helende kracht van muziek. Dat is voor haar een bevrijding. Langzaam vindt ze haar weg in het leven zonder Maurice. Ze blijkt meer te kunnen dan ze altijd gedacht had, ze is sterk en ondanks alle moeilijkheden gaat ze het redden.

Colm Tóibín heeft een prachtig boek geschreven, op een heel subtiele manier. Het verdriet van Nora wordt nergens expliciet beschreven, maar lees je als het ware tussen de regels door. Het is daardoor des te aangrijpender. Het laatste hoofdstuk van het boek vond ik ronduit indrukwekkend en ontroerend.

Deze titel is ook als e-book beschikbaar in de onlinebibliotheek.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *