As in tas – Jelle Brandt Corstius

As in tas – Jelle Brandt Corstius

asintas
Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Een paar maanden na het overlijden van zijn vader, Hugo Brandt Corstius, start zoon Jelle een fietstocht naar de Middellandse Zee met in zijn fietstas een hoeveelheid  ter grootte van een koffiekopje van de as van zijn vader. De fietstocht is een project dat hij zichzelf had opgelegd om de snel verlopende ziekte en de dood van zijn vader te verwerken. Ieder jaar maakte Jelle met zijn vader een fietstocht, die nooit te lang moest duren want dan draaide het op ruzie uit. Jelle had een ingewikkelde relatie met zijn vader, die hij typeert als “een onaangepaste, onvoorspelbare, geniale, maar wel vriendelijke gek”. Na het vroegtijdige overlijden van hun moeder moesten de kinderen Brandt Corstius zich vooral zelf opvoeden.

In de verschillende reisetappes beschrijft Jelle zijn herinneringen aan zijn vader, en zijn belevenissen tijdens de fietstocht. Het fietsen is soms ontzettend afzien, maar ook beleeft hij hilarische avonturen. Al fietsend herinnert hij zich grappige maar ook pijnlijke gebeurtenissen. Tijdens de beklimming van een steile helling denkt hij bijvoorbeeld terug aan een spelletje pingpong met zijn vader, die koste wat kost van zijn zoontje wilde winnen. Huilend bereikt Jelle de heuveltop.

Zo borrelen er nog veel meer trieste, hilarische en absurde herinneringen op, zoals die keer dat Jelle en zijn zussen besloten van huis weg te lopen met het doel door hun vader gemist te worden. Toen ze na urenlange afwezigheid toch maar weer huis gingen, moesten ze constateren dat hun vader niet had gemerkt dat ze niet thuis waren.

Dit boek is heel fijn om te lezen, met veel gevoel en met veel humor geschreven. Lees hier een fragment uit het boek. Heel jammer dat de reis van Jelle niet veel langer heeft geduurd. Lezen maar dus. Informatie over Jelle en zijn andere werk is o.a. te vinden op zijn googlografie.

Kijk hier naar een fragment van DWDD waarin Jelle over zijn boek vertelt.

Eén gedachte over “As in tas – Jelle Brandt Corstius

  1. Ik moet eerlijk toegeven dat dit boek al op mijn verlanglijstje stond, maar ik heb hem na het lezen van deze recensie toch echt maar gereserveerd bij de bieb. Bedankt voor de herinnering en tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *