Wat ons niet zal doden – David Lagercrantz

Wat ons niet zal doden – David Lagercrantz

wat ons niet zaldoden
Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Dit vierde deel van de Millennium-serie deed veel stof opwaaien toen het uitkwam. Voor- en tegenstanders van het plan om dit boek uit te geven bestreden elkaar net zo als de geheime diensten in dit verhaal.

Het verhaal begint met de geniale Frans Balder die bezig is met het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie, die op den duur slimmer zal worden dan de mens. Hij is steeds banger voor diefstal van zijn concept en besluit terug te keren naar Zweden om de opvoeding van zijn zoontje van 8 op zich te nemen. Hij voelt zich bedreigd en wordt bewaakt. Vlak voor het noodlot toeslaat besluit hij om zijn ideeën op zijn computer te wissen. Wel kan hij nog bellen met enkele mensen, waaronder Mikael Blomqvist.

De moordenaar slaat toe, maar laat het zoontje in leven. Dat blijkt een fout van formaat. Inmiddels is het Lisbeth Salander gelukt om in te breken bij de NSA, de Amerikaanse veiligheidsdienst. Zij is op zoek naar een netwerk dat zich bezig houdt met bedrijfsspionage. Aan het hoofd daarvan staat een geniale hacker samen met een meedogenloze vrouw, een kanjer in het bespelen van mensen. Het blijkt de zus van Lisbeth, Camilla. Ziedaar de ingrediënten. Bovendien komen we ook oude bekenden tegen als Holger Palmgren, de psychiater van Lisbeth, en Jan Bublanski, de grommende politiecommissaris.

Het jongetje August is de spil van het verhaal, want hij blijkt een savant, die van alles gezien heeft en dat via tekeningen naar buiten brengt, maar ook uitstekend kan rekenen. Het verhaal is in de stijl van Stieg Larsson en is minstens zo spannend als de voorgaande delen. Het wordt in korte scenes verteld, waarin je steeds net genoeg informatie krijgt, maar wel nieuwsgierig wordt naar meer. Dat houdt de vaart erin. Ik kijk nu al uit naar de verfilming, zie trailer. Ook na verschijnen zijn de reacties verdeeld. De een is positief, de ander wat kritischer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *