De gevleugelde – Arthur Japin

De gevleugelde – Arthur Japin

gevleugelde
Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Al sinds de Oudheid hebben mensen met enige afgunst naar de vogels gekeken: oh, te kunnen vliegen!

In De Gevleugelde schetst Arthur Japin de pogingen van Alberto Santos-Dumont om een machine te ontwerpen die hem in staat zal stellen luchtreizen te maken. Als kind al was hij gefascineerd door de boeken van Jules Verne waarin allerlei fantastische reizen gemaakt konden worden, die normaal gesproken onmogelijk zouden zijn.

Alberto groeit op in Brazilië aan het eind van de 19e eeuw, waar zijn vader een zeer succesvolle koffieplantage bezit. Het leven is idyllisch, een mooi huis, bedienden, privélessen. Zijn moeder is Europese van geboorte en erg vroom. Zij leert de kleine Alberto breien en borduren. Maar Alberto blijkt ook te beschikken over veel technisch inzicht. Zijn vader moedigt die kant zoveel mogelijk aan, hij mag zo nu en dan bijspringen bij het plantagewerk en de machines bedienen. Het lezen van Vernes boeken, het handwerken en de techniek leiden op een warme zomeravond tot de eerste eigenhandig door Alberto in elkaar geflanste montgolfière: een bol van vlaspapier met een kaarsje eronder. Het blijft twee minuten zweven! Dat is het begin.

Als vader Henrique ziek wordt, verkoopt hij de plantage en vertrekt met zijn vrouw en zoon naar Parijs. Daar voelt Alberto zich als een vis in het water, hoewel hij uiteraard de lucht verkiest. Met behulp van monteur Albert Chapin maakt hij vele types vliegtoestellen, de één nog gedurfder dan de ander. Hij stijgt op en stort evenzo vaak weer naar beneden, maar uiteindelijk lukt het hem in 1901 om met een luchtschip rond de Eiffeltoren te vliegen, een vlucht van 30 minuten! Hiermee is hij toch een belangrijk luchtvaartpionier.

Zo belangrijk dat hij na zijn dood in 1932 in Brazilië vereerd wordt als een nationale held. In een prachtige beginscene ziet de lezer hoe dokter Haberfield, patholoog-anatoom, het hart verwijdert uit het lichaam van Santos-Dumont, wiens dood enige twijfel bij hem oproept. De officiële lezing is dat de doodsoorzaak hartfalen is, maar het hart is prima in orde. Wat is er gebeurd? De dokter zet het hart op sterk water en houdt het verborgen. Hij wil niet hebben dat de heersende dictator goede sier maakt met de roem van Santos-Dumont. Het hart van Alberto behoort aan het volk…

Japin heeft na een paar “gewone” boeken weer een historische roman geschreven, het genre dat ik van hem toch het liefste lees. De sfeer van de 19e eeuw heeft hij goed getroffen, ook door zijn taalgebruik, dat hier en daar wat gekunsteld is, maar dat mij deed denken aan de boeken van Louis Couperus. De gedeeltes die in Brazilië spelen vond ik interessanter en spannender dan het Europese gedeelte, waarin de vliegpogingen beschreven worden en waarin ook de homoseksuele geaardheid van Alberto aan het licht komt. Maar al met al een mooi boek, over een ongewoon onderwerp.
Over De Gevleugelde is een aparte Facebookpagina gemaakt.

Deze titel is ook als e-book beschikbaar in de onlinebibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *