Het land dat maar niet wil lukken – Fleur de Weerd

Het land dat maar niet wil lukken – Fleur de Weerd

oekraine
Heeft jouw bibliotheek dit boek?

De ondertitel van dit boek luidt: Een reis door het grillige Oekraïne. Een intrigerende titel over een land dat de laatste jaren vaak in het nieuws is.

Wat weten we van Oekraïne? In 2012 werd er het EK voetbal gespeeld. Het vliegtuig de MH 17 is er neergestort en er woedt een burgeroorlog. Verder is er niet zoveel bekend. Een paar maanden geleden was er een referendum waarin de Nederlandse bevolking zijn mening over het associatie-verdrag met dit land mocht geven. Wat mij opviel is dat veel mensen niet gingen stemmen omdat ze geen idee hadden waar dit referendum over ging en dat Oekraïne een land ver weg was. Misschien dat er meer mensen waren gaan stemmen als zij dit boek daarvoor hadden gelezen.

Wat voor soort land is Oekraïne? Wie zijn de mensen die er wonen, waar houden zij zich mee bezig en hoe zien zij hun situatie en hun toekomst?

Journalist en correspondent Fleur de Weerd werkte in Kiev en was in 2014 aanwezig toen daar onlusten uitbraken. De schrijfster reisde door het land (voor in het boek is een kaart opgenomen) en interviewde verschillende bewoners. Tussen de persoonlijke verhalen door weefde zij de geschiedenis van Oekraïne. Van mijnwerkers, een bazin van een huwelijksbureau, een homopriester, een smokkelaar, een ultranationalist tot een orthodox- joodse toerist. Ik vond het erg interessant om op deze manier mijn kennis over Oekraïne uit te breiden. Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd in dat land, hongersnoden, complete volksverhuizingen, de kernramp bij Tsjernobyl, heel veel corruptie en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Toch is het geen triest en vervelend boek, juist door de persoonlijke verhalen krijg je een beeld van Oekraïne en de mensen die er wonen. Wel vond ik het schokkend om te lezen hoe sommige op Rusland gerichte mensen aankijken tegen Europa en haar bewoners. Een nieuwe Koude Oorlog? Intussen zijn er al weer nieuwe ontwikkelingen, de Russische bezetting op de Krim en om positief te eindigen: Oekraïne won het songfestival.

Een aanrader voor lezers die meer willen weten over een land dat grenst aan Europa.

 

jitske 2Gastblogger deze week is Jitske Rozema.

Jitske Rozema is werkzaam als consulente onderwijs bij Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân:
“Wat mij bezig houdt is dat er in Nederland nog heel veel mensen ( jong en oud)  moeite met lezen hebben. Daardoor krijgen (of hebben?) ze minder kansen én ze kunnen niet genieten van al die prachtige boeken die verschijnen. Zelf hou ik erg van lezen, jeugdliteratuur, Nederlandse literatuur maar ook non – fictie vind ik interessant”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *