Helden van de grens – Dave Eggers

Helden van de grens – Dave Eggers

eggers
Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Josie is veertig. Met haar zoontje Paul van acht en haar dochtertje Ana van vijf en 3000 dollars aan contanten vertrekt ze vanuit Ohio naar Alaska, waar ze een camper huurt. Het is geen vakantiereisje, al probeert ze het wel zo aan de kinderen te verkopen. Josie vlucht voor haar leven zoals het geworden is en haar huwelijk dat geen succes bleek.

Wat er precies gebeurd is in haar leven kom je als lezer bij stukjes en beetjes te weten. Haar tandartspraktijk is ze kwijtgeraakt en ze voelt zich schuldig aan de dood van een jonge man.

Van Alaska verwacht Josie rust in haar hoofd en vooral zuiverheid. Dat valt in de praktijk tegen: Alaska wordt geteisterd door bosbranden en ze voelt zich vaak opgejaagd, bang als ze is door haar verleden te worden ingehaald.

In de gammele camper doorkruist ze het land en ontmoet ze allerlei mensen. Zo nu en dan “kraakt” ze met de kinderen een ogenschijnlijk leegstaand huis, maar lang duurt het nooit, en dan moeten ze weer verder trekken. De reis, of liever gezegd het boek, eindigt in een enorme onweersbui die heroïsch gedrag van moeder en kinderen vergt, maar die een louterend effect heeft. Het open einde van het boek: Maar morgen is er weer een dag, geeft hoop voor de toekomst.

Tijdens het lezen van dit boek werd ik heen en weer geslingerd tussen sympathie voor Josie en irritatie over haar onverantwoordelijke gedrag ten opzicht van de kinderen. Ze is labiel en drinkt veel om haar demonen te verdrijven;  daardoor neemt ze vaak impulsief verkeerde beslissingen. Het is een wonder dat er niet meer ongelukken gebeuren.

Eggers heeft een vlotte schrijfstijl en het verhaal is ondanks Josies ellende vaak humoristisch. Ik vond vooral de manier waarop hij de kinderen beschrijft erg mooi, ze komen echt tot leven.

Lees de eerste bladzijden van Helden van de grens in het inkijkexemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *