Een botsing op het spoor – Joris van Casteren

Een botsing op het spoor – Joris van Casteren

Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Aanleiding tot het schrijven van dit documentaire boekje was een krantenartikel uit 2016, waarin werd vermeld dat een moeder en haar dochter, samen met 4 honden, voor de trein (traject Nijmegen-Roermond) waren gesprongen. Schrijver en journalist Joris van Casteren verdiepte zich in dit geval en heeft een soort reconstructie op papier gemaakt van deze gebeurtenis, wat eraan vooraf ging en wat er op volgde.

Hij heeft zoveel mogelijk betrokkenen opgespoord en geïnterviewd: de dienstdoende machinist, reizigers die zich op dat moment in de trein bevonden, de politie-agenten die werden opgeroepen, de mensen van het uitvaartbedrijf die de menselijke resten moesten bergen, voorbijgangers, en uiteindelijk ook de familieleden van de vrouwen.

Op deze manier ontstaat een gedetailleerd beeld van wat er zich heeft afgespeeld, wat de impact is op de hulpverleners en de nabestaanden. Ook wordt min of meer duidelijk wat het motief van de vrouwen was voor hun daad.

Geen vrolijke kost, maar wel fascinerend. Schrijver Frank Westerman zegt in het nawoord: ‘Als lezer weet je al na één bladzijde dat je in een trein bent gestapt waarvan de deuren pas weer opengaan als je het boek uithebt. En dat is knap’. Daar ben ik het volledig mee eens.

Nog een tip: van Joris van Casteren is ook zeer lezenswaardig Het been in de IJssel, waarin hij op zoek gaat naar de eigenaar van een linkeronderbeen dat ter hoogte van Wijhe in de rivier werd gevonden door een visser. Dit boek verscheen in 2013 en werd genomineerd was voor de Bob den Uyl-prijs.

Deze titel is ook als e-book beschikbaar in de onlinebibliotheek.

 

 

2 gedachten over “Een botsing op het spoor – Joris van Casteren

  1. Van Joris van Casteren zou ik ook alles van willen lezen, maar ik moet van zo veel mensen alles lezen. Heel mooi zijn ook zijn wat oudere boeken met interviews met vergeten schrijvers en dichters, zoals Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf, en In de schaduw van de Parnassus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *