Wees onzichtbaar – Murat Isik

Wees onzichtbaar – Murat Isik

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Dit boek won de Libris Literatuurprijs 2018. Dus ben ik meteen maar gaan lezen. Dat heb ik geweten, want dit bijna 600 bladzijden tellende boek nam een paar dagen lang veel tijd in beslag; ik kon het niet wegleggen.

Het boek is gebaseerd op het leven van de schrijver zelf. Het verhaal wordt verteld door Metin, een vijfjarig Turks jongetje dat in de jaren tachtig met zijn moeder en oudere zus vanuit Duitsland in de Bijlmer komt wonen. Zijn vader woont daar al. Vader is werkloos en tiranniseert het gezin, is zelfs geweldadig. Metin is bang voor hem, om overeind te blijven moet hij zich onzichtbaar maken. Toch krijgt Metin het nog voor elkaar een beetje sympathie voor zijn vader op te brengen want op één dag van het jaar, namelijk op oudjaarsdag, is vader ineens de gezelligste mens ter wereld. Het zal jaren duren voor  moeder emancipeert en het hele gezin in verzet komt tegen vader.

Het boek vertelt ook het verhaal over de Bijlmer, uit de doeken gedaan door een excentrieke buurman, een oud-journalist en één van de eerste bewoners van dit stadsdeel. De Bijlmer aan de bouw waarvan hele goede bedoelingen ten grondslag lagen, maar die toen Metin er woonde is verworden tot een ghetto met junks in de portieken.

Dat ik deze pil niet gemakkelijk kon wegleggen komt door een soort van natuurlijke verteltrant van de schrijver, hij weet niet alleen bijzondere gebeurtenissen meeslepend te brengen, maar hij beschrijft ook normale dagelijkse dingen op een boeiende manier. Lezen dus maar!

Lees hier een interview met de schrijver in de Volkskrant.

In het filmpje hieronder neemt Murat Isik je mee naar de Bijlmer. Een tweede deel is ook te vinden op Youtube.

Eén gedachte over “Wees onzichtbaar – Murat Isik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *