Boeroes – Karin Sitalsing

Boeroes – Karin Sitalsing

 

Boeroes
heeft jouw bibliotheek dit boek?

“Een familiegeschiedenis van witte Surinamers” luidt de ondertitel van dit boek. Dan denk je al snel aan de blanke kolonisators die de plantages in Suriname runden. Niets is minder waar: er is in Suriname een groep kolonisten die halverwege de negentiende eeuw de armoede in Nederland ontvlucht zijn om in Suriname een nieuw bestaan op te bouwen. Een dominee ging vooruit om kwartier te maken. Hij zocht een stuk grond voor hen uit dat moerassig en onvruchtbaar was. De net aangekomen kolonisten zouden daar gaan boeren. Hen was een boerderijtje op vruchtbare grond beloofd, maar er stonden alleen maar hutjes voor hen klaar. Een groot deel van de emigranten overleed in de eerste maanden na aankomst aan allerlei tropische ziekten waar zij niet tegen bestand waren.

Een stel van deze kolonisten zijn de voorouders van Karin Sitalsing, journaliste bij verschillende kranten. Zij woont in Groningen en ontdekte door haar zoektocht naar de familiegeschiedenis dat ze in de stad vlakbij het huis van een van haar voorouders woont. Haar voorouders hadden een bakkerijtje in een Gronings dorp en besloten om in Suriname te proberen een bestaan als boer (boeroe) op te bouwen.

Een boeiend verhaal ontrolt zich doordat de algemene geschiedenis en de persoonlijke geschiedenis door elkaar lopen. Het deed mij denken aan  “Het Pauperparadijs” van Suzanne Jansen. Dat is ook zo’n sterk boek door die combinatie. In Het Pauperparadijs beschrijft  Suzanne het leven in Veenhuizen. Ongeveer een miljoen Nederlanders hebben een voorouder die daar een periode doorgebracht heeft, las ik net nog in een recensie. Dat is bij Boeroes wel anders: er zijn maar weinig Nederlanders die een boeroe als voorouder hebben. Maar dat maakt het niet minder boeiend. De boeroes hebben een eigen cultuur met tradities en herdenkingen. Daarnaast zijn ze ook geïntegreerd in Suriname, hebben partners gevonden uit andere bevolkingsgroepen en zijn bij de Surinaamse maatschappij betrokken. Net als andere Surinamers zijn er velen bij de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland gekomen. Daar begint het boek mee: een witte boeroe hoort in de tram twee donkere Surinamers met elkaar praten en ze verstaat alles. De Surinamers zijn stomverbaasd als zij reageert.

Op YouTube geeft Karin zelf een introductie op het boek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *