De zeven broers – Aleksis Kivi

De zeven broers – Aleksis Kivi

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Op 26 september a.s. start in dbieb de lezingenserie Spraakmakende Boeken, seizoen 2018-2019, met De zeven broers, van  de Finse schrijver Aleksis Kivi  (1834-1872).

In de ongerepte wildernis van het Finland van de negentiende eeuw leven zeven broers. Ze bevechten hun vrijheid op elkaar, op de natuur en op de maatschappij. Hun grote rechtvaardigheidsgevoel en primaire manier van reageren brengt hen meer dan eens in problemen, en de kracht van hun vuisten lost lang niet alles op.
In een mix van rauwheid en romantiek, gevoeligheid en geweld toont deze klassieke en originele roman hun ontwikkeling tot volwassen mannen.
De werkelijkheid is weerbarstig, de natuur is onvoorspelbaar, en hun eigen zwakheid is moeilijker te hanteren dan de broers denken. Behalve de harde lessen van het leven zijn het de mythische en sterke verhalen die hun de sleutel tot volwassenheid bieden. (Bron: Uitgeverij Athenaeum)

Het is een soort schelmenroman over zeven broers die volwassen beginnen te worden maar nog heel wat te doorstaan hebben, zoals leren lezen en schrijven. De kerk verplichtte Finnen daartoe, anders mocht je in die tijd niet trouwen. Ondanks hun uiteenlopende karakters zijn de hardleerse jongens eensgezind in hun wens nog een tijdje in de wildernis van de jacht te leven. Hun ouders zijn gestorven, ze hebben een verwaarloosde boerderij geërfd maar die kan wachten. Ze botsen in hun dorp geregeld met de lokale notabelen en andere dorpsjongens. Onderling doen ze ook niet zachtzinnig, vooral niet als ze gedronken hebben. Hoewel de jongens de burgerlijke fatsoensnormen accepteren en goed terechtkomen, kwam deze roman toch wel even als een schok eind negentiende eeuw. Tot dan hadden Fins-Zweedse romans vaak een idyllisch, harmonieus boerenbestaan als achtergrond, maar in dit verhaal wordt ont-zet-tend veel geruzied. Voor Finnen destijds waarschijnlijk boeiend door de bravoure van de welbespraakte analfabete jongens.  (Bron: NBDBiblion)

Recensie NRC over De zeven broers.

Recensie Literair Nederland

Informatie over de lezingenserie Spraakmakende Boeken vindt u hier.

Reageren is niet mogelijk.