Amy en Isabelle – Elizabeth Strout

Amy en Isabelle – Elizabeth Strout

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Dit is de debuutroman van Elizabeth Strout, die vooral bekend werd door de boeken Olive Kitteridge en Ik heet Lucy Barton. Ook dit debuut is de moeite waard en geeft stof tot nadenken. Een aanrader voor leesclubs.

Amy is bijna zestien en ze woont met haar moeder Isabelle in een klein stadje in New England. Haar vader heeft ze nooit gekend. Haar moeder is secretaresse op het kantoor van de plaatselijke fabriek en  heimelijk verliefd op haar (getrouwde) baas. Veel sociale contacten hebben moeder en dochter niet. Amy heeft één vriendin, Stacy, met wie ze in de schoolpauzes stiekem staat te roken.

Als de wiskundelerares een ongeluk krijgt en voorlopig niet kan werken, komt er een invaller, een oudere man, mr. Robertson. Hij is onconventioneel in zijn manier van lesgeven en de verlegen Amy wordt verliefd op hem. Nadat ze zich opzettelijk misdraagt in de les, moet ze nablijven en dan blijkt dat ze goed kan praten met mr. Robertson. Het nablijven na de les wordt een gewoonte, maar ergens voelt ze wel dat het niet helemaal in de haak is, want ze praat er niet over, niet tegen haar vriendin en niet tegen haar moeder. Ze verzint smoezen om haar afwezigheid thuis te verklaren.

Op een gegeven moment begint mr. Robertson haar met de auto thuis te brengen, altijd net voor Isabelle thuiskomt uit haar werk. Er wordt een grens gepasseerd, als Amy mr. Robertson een kus geeft bij het uitstappen. Als de vakantie aanbreekt blijven ze elkaar in eerste instantie ontmoeten, maar die ontmoetingen worden allengs minder onschuldig.

Dat kan natuurlijk niet altijd onopgemerkt blijven en ze worden dan ook betrapt, nota bene door de baas van Isabelle. Isabelle is woedend, zij zorgt ervoor dat mr. Robertson vertrekt uit het stadje. Het vertrouwen in haar dochter, die maandenlang tegen haar heeft gelogen, is tot een nulpunt gedaald. In haar woede knipt ze het prachtige lange haar van Amy af. Moeder en dochter praten een hele tijd niet tegen elkaar, tot uiteindelijk blijkt dat Amy’s ervaring met een oudere man niet zover afstaat van de ervaring van Isabelle zelf…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *