De ommegang – Jan van Aken

De ommegang – Jan van Aken

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Om eens iets anders te lezen koos ik voor De Ommegang van Jan van Aken, een historische avonturenroman. Het verhaal speelt rond 1400 en heeft als hoofdpersoon Isidorus van Rillington. Hij is als baby te vondeling gelegd bij een klooster in Yorkshire. Hij wordt opgevoed door de poortwachter. Als hij ouder wordt leert deze Giles hem alles wat hij leest op te slaan in zijn geheugen. Alle boeken die Isidorus leest kent hij uit zijn hoofd. Van de abt mag hij in Oxford gaan studeren maar dan moet hij daarna terugkeren naar het klooster.

Isidorus wil echter bouwmeester en heelmeester worden. Hij trekt Europa in en later naar het Oosten. Hij wordt heelmeester maar maakt ook veel plezier in kroegen en bordelen. Daardoor vindt hij het soms moeilijk zich terug te trekken in zijn hoofd om de ‘ommegang’ te maken. Een aantal keren komt hij in de problemen en moet hij verder trekken. Hij komt o.a. terecht in Trebizonde aan de Zwarte Zee. Daar wordt hij beroemd als arts terwijl hij ook blijft dromen grote gebouwen te bouwen. Hij leert Maelgys kennen en diens vrouw Sotiria, op wie Isidorus verliefd  wordt. Het contact wordt verbroken wanneer Isidorus vlucht uit Trebizonde.

Een apart verhaal vormt de hernieuwde ontmoeting van Isidorus met Maelgys en zijn dochter Lorea. Beiden zijn op weg naar Konstanz en hij besluit zich bij hen aan te sluiten. In Konstanz is een concilie gaande waardoor veel vertegenwoordigers van kerken zijn samengekomen om te beslissen over de toekomst van de kerk. Er zijn drie pausen die uit zijn op de macht en de bevolking is onrustig. Ook worden er processen gevoerd tegen ketters. Isidorus probeert hier zijn naam te vestigen als architect. Door grootspraak krijgt hij de opdracht om een kathedraal te bouwen maar hier overspeelt hij zijn hand.

Het boek beschrijft heel veel avonturen die Isidorus beleeft in zijn rondgang door Europa. Later in Azië wordt hij door een dansend volk vast gehouden, wordt hij in een tapijt gerold en op een paard naar Oezbekistan gestuurd. Daar weet hij de opdracht te verwerven om een moskee te bouwen. Opdrachtgever is de wrede Timoer Lenk, een heer met onvoorspelbaar gedrag. Als deze overlijdt moet Isidorus vluchten omdat hij verdacht wordt van vergiftiging.

Zo rijgen de avonturen zich aaneen en blijf je lezen, benieuwd naar het volgende verhaal, alle 600 bladzijden lang. Ik ben erg onder de indruk van de kennis van de schrijver en hoe hij er een vloeiend en soms spannend verhaal van weet te maken. Een verhaal dat een beeld geeft van het niet samengaan van de volmaakte wereld in je hoofd en de werkelijkheid.

Deze titel is ook beschikbaar als e-book in de onlinebibliotheek.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *