Riskante relaties – Choderlos de Laclos

Riskante relaties – Choderlos de Laclos

 

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Op 31 oktober a.s. wordt in de lezingenserie Spraakmakende boeken in dbieb een lezing gehouden over het boek Riskante relaties van Choderlos de Laclos. Het boek is een vertaling van Les liaisons dangereuses, een briefroman die in 1782 voor het eerst verscheen en schandaal veroorzaakte. De briefroman is een genre dat bestaat uit gefingeerde correspondentie en was vooral populair in de 18e eeuw. Les liaisons dangereuses verscheen maar zeven jaar voor de Franse revolutie. Edellieden, zoals de hoofdpersonen in dit boek, konden toen nog alles maken, maar de revolutie zette de hele maatschappij op zijn kop en deed de edelen onder de guillotine belanden.

Hoofdpersonen in het verhaal zijn de vicomte (burggraaf) De Valmont en de marquise De Merteuil. Ze zijn libertijn, wat wil zeggen dat ze individuele vrijheid aanhangen. De Valmont is van plan de voorname, kuise Madame de Tourvel te onteren door haar tussen de lakens te krijgen, wat niet gemakkelijk gaat. De marquise de Merteuil, net zo verdorven als De Valmont, wil dat De Valmont de jonge Cécile Volanges verleidt. Dit omdat zowel zijzelf als De Valmont de aanstaande echtgenoot van Cécile iets betaald wil zetten. En zo volgt de ene intrige na de andere. Machtsvertoon en seksueel misbruik zijn aan de orde van de dag, wat doet denken aan de actuele #MeToo discussie.

NRC recensie over Riskante relaties

Meer informatie over de lezingenserie Spraakmakende boeken vind je hier.

Les liaisons dangereuses is diverse keren verfilmd, waaronder door Stephen Frears.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *