Weerwater – Renate Dorrestein

Weerwater – Renate Dorrestein

Heeft jouw bibliotheek dit boek?

Door een onbekende ramp vergaat de wereld. Op één stad na: Almere. Een paar duizend vrouwen, enkele honderden uit de gevangenis ontsnapte mannen en veel kinderen zonder ouders blijven achter. De stad is omgeven door mist, een soort niets, waarin mensen als het ware oplossen, verdwijnen en niet meer terugkeren. Dat geldt ook voor vogels, honden en andere dieren. Renate heeft zichzelf in het verhaal geschreven als gastschrijver voor de stad Almere.

De mensen komen veel problemen tegen: geen water, de voedselvoorziening stokt, het is niet mogelijk om te douchen, een nieuwe leesbril te kopen, enz0voort. Langzamerhand hervinden de overlevenden weer een ritme. Familieverbanden zijn verbroken, daarom worden er “Naaste
Families” opgericht. Mensen worden willekeurig in een groep geplaatst met aan het hoofd van elke familie een uit de gevangenis ontsnapte man die de nieuwe familie moet beschermen en bijstaan. De nieuwe families zijn genoemd naar zaden en vruchten. Renate Dorrestein is ingedeeld in de clan Braam. Haar naam luidt voortaan: Renate Braam Dorrestein.
Het is interessant om te lezen hoe de mensen met elkaar om gaan na de ramp en hoe er nieuwe samenlevingsvormen ontstaan.

Een spannend personage is Dennis Kardoen, een jongen die op het moment van de ramp arriveerde in Almere. Lange tijd leeft hij op zichzelf en ondergedoken, angstig voor zijn lotgenoten. Uiteindelijk krijgt hij contact met een vrouw op wie hij stiekem verliefd wordt.
In de stad na de ramp worden er geen nieuwe kinderen geboren, een feit waar de bewoners zich grote zorgen over maken. Na een paar jaar komt er op een dag een baby de stad binnendrijven in een plastic ton (Mozes in het biezen mandje?). Na de komst van die baby gaat alles mis. Is er een doorgang door de mist? Zijn er elders op de wereld nog andere mensen? Sommige clanhoofden willen de macht grijpen…….

Renate Dorrestein heeft een boeiend boek geschreven, het zet je aan tot nadenken over hoe onze maatschappij in elkaar steekt. Wat zijn goede zaken en wat zou anders kunnen? Motto voor een betere wereld: ken elkaar en zorg voor elkaar, net zoals sommige hoofdpersonen uit dit boek doen.
Daarnaast blijkt heel duidelijk hóe afhankelijk wij mensen zijn van de techniek.
Er zijn veel ontwikkelingen in het boek, de karakters komen daardoor niet altijd even goed uit de verf. Het einde vond ik door al die gebeurtenissen niet helemaal geloofwaardig en wat abrupt.
Het is grappig om te lezen hoe bestaande gebouwen, zoals het vervallen “kasteel” aan de A6, het plein De Esplanade en het Weerwater een rol spelen in dit verhaal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *