Zomervacht – Jaap Robben

Zomervacht – Jaap Robben

 

heeft jouw bibliotheek dit boek?

De eerste roman van Jaap Robben: Birk verscheen in 2014. Birk won verschillende prijzen en na dit mooie boek wilde ik graag Zomervacht lezen.

Birk speelt zich af op een eiland en in dit nieuwe boek is het decor een armoedig stukje land, ook een geïsoleerde plek. Verteller is Brian, een 13-jarige jongen. Hij woont met zijn vader en twee honden in een caravan. Zijn ouders zijn gescheiden en Brian heeft nog een broer van 16, Lucien. Deze is verstandelijk en lichamelijk gehandicapt en woont in een instelling. Soms gaat Brian met zijn vader Maurice op bezoek. Tijdens een bezoek krijgt de vader het verzoek een aantal weken Lucien in huis te nemen omdat de instelling gaat verbouwen. Eerst heeft Maurice er weinig zin in maar als hij hoort dat er een financiële vergoeding tegenover staat stemt hij in.

Eenmaal thuis blijkt dat voornamelijk Brian de verzorging op zich moet nemen: van luiers verschonen tot medicijnen geven. Maurice is de hele dag weg om baantjes te zoeken, maar Brian heeft zomervakantie. Natuurlijk kun je niet van een 13-jarige verwachten dat alles goed gaat. Toch lukt het Brian een band op te bouwen met zijn broer. Brian krijgt soms steun van Emile, die tijdelijk een caravan huurt omdat zijn vrouw hem het huis heeft uitgezet. Als Lucien een keer een wond aan zijn voet heeft, zegt Emile: ‘Je doet wat je kunt. Iemand als je broer bezeert zich snel. Je bent als een soort vacht voor hem.’

Wanneer de instelling op huisbezoek wil komen steekt Maurice daar een stokje voor, met als gevolg dat er geen financiële vergoeding komt. Maurice krijgt steeds meer problemen: de huur van de caravan kan niet meer worden betaald en met onderhuurder Emile ontstaan ook moeilijkheden.

Ook dit boek heb ik met veel plezier gelezen. Het thema spreekt mij erg aan: hoe ga je om met gehandicapten en probeer je zoveel mogelijk een ‘gewoon’ leven met hen te leiden. Heel liefdevol wordt beschreven hoe Brian met zijn broer omgaat. Door te lezen over het leven vóór de echtscheiding van zijn ouders begrijp je hoezeer Brian zijn moeder mist. Hij houdt ook wel van zijn vader maar die vraagt wel erg veel van Brian.

Zomervacht was Boek van de Maand september 2018 in De Wereld Draait Door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *