Charlotte – David Foenkinos

Charlotte – David Foenkinos

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Bij toeval komt de Franse schrijver Foenkinos in aanraking met het werk van de getalenteerde schilderes Charlotte Salomon en is daarvan zo onder de indruk dat hij meer over haar leven wil weten. Het boek Charlotte is het resultaat van zijn onderzoek.
Charlotte Salomon groeit op in Berlijn. Ze is enig kind van Joodse ouders. Haar vader is arts, haar moeder pleegt zelfmoord als Charlotte 9 jaar is. Later zal haar vader hertrouwen met een beroemde Joodse zangeres. Charlotte ontdekt de kunst en wordt in 1936 toegelaten tot de kunstacademie. Als ze de eerste prijs van de academie wint wordt niet gewaardeerd dat een Joods meisje met de eer gaat strijken; ze is gedwongen de academie te verlaten. Na de Kristallnacht (1938) vlucht ze zonder haar ouders naar Zuid-Frankrijk waar haar grootouders verblijven. Ze laat haar grote liefde Alfred Wolfsohn achter in Berlijn. In Zuid-Frankrijk schildert ze intensief en daar onstaat haar autobiografische werk Leben? oder Theater? Maar in Vichy-Frankrijk zijn joden ook niet veilig. Samen met haar man, Alexander, wordt ze in 1943 door de nazi’s gearresteerd. Charlotte wordt naar Auschwitz getransporteerd, waar ze wordt vergast. Ze is dan vier maanden zwanger. Haar werk is gelukkig bewaard gebleven en wordt nog steeds tentoongesteld.

De schrijver heeft veel moeite gehad een vorm te vinden voor het verhaal over Charlotte. Hij kon uiteindelijk niet anders dan heel korte, simpele zinnen gebruiken, en iedere zin begint dan ook op een nieuwe regel. Deze vorm heeft als effect dat het verhaal met al zijn tragiek keihard bij de lezer binnenkomt. Foenkinos vertelt over Charlotte op een beklemmende, maar ook ontroerende manier.
Wat mij betreft een geweldig en erg indrukwekkend boek.

Het Joods Cultureel Kwartier heeft veel informatie over leven en werk van Charlotte.

Frans Weisz heeft een documentaire over het levenswerk en over Charlotte gemaakt, waarvan hieronder de trailer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *