De val van mijn moeder – Ernst Timmer

De val van mijn moeder – Ernst Timmer

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Er zijn de laatste tijd meerdere boeken verschenen met het thema dementie (denk bijvoorbeeld aan Ma, van Hugo Borst.). Dit boek van Ernst Timmer werd in 2016 gekozen tot Boek van de Maand maart bij De Wereld Draait Door. Het panel was lovend, en hoewel het alweer een paar jaar later is heeft dit boek aan actualiteit niets ingeboet. Dementie is van alle tijden.

Het boek begint ermee dat de moeder van verteller Joost is gevallen op een verjaardagsfeestje en haar arm heeft gebroken. Dat klinkt niet heel alarmerend, maar de moeder is 88 en heeft beginnende alzheimer. Toch wel zorgelijk, dus. Joost brengt samen met zijn vriendin Judith zijn moeder naar het ziekenhuis, en dan begint de ellende. Ze moet geopereerd worden, maar dat moet in een ander ziekenhuis. Als ze daar is moet ze nog een week wachten op de operatie. Artsen en verpleegkundigen geven tegenstrijdige informatie en lijken langs elkaar heen te werken.

Ondertussen krijgt Joost te maken met Dorien en Roos, twee dames van de thuiszorg, die hun cliënt niet kwijt willen raken en hem bestoken met telefoontjes om toch vooral hun hulp in te roepen als moeder weer thuis komt. Van thuiskomen is echter voorlopig geen sprake, moeder moet revalideren en dat kan dan weer in een andere zorginstelling, waar weer andere bureaucratische regels gelden. Ondanks alle gedoe blijft moeder opgewekt. Niet flauw doen, was haar motto altijd, er zijn ook zoveel mooie dingen.

Ernst Timmer beschrijft prachtig alle voetangels en klemmen die mensen tegenkomen als ze overgeleverd raken aan de zorg. Hoewel alles in Nederland goed geregeld is, is de bureaucratie soms ten hemel schreiend. Gelukkig hanteert Timmer een luchtige, humoristische stijl, want ondanks alles valt er ook wel veel te lachen. Warm aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *