Heksengebroed – Margaret Atwood

Heksengebroed – Margaret Atwood

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Heksengebroed is een moderne hervertelling van Shakespeare’s toneelstuk The Tempest (De Storm), en een heel geslaagde!

Felix Phillips is befaamd regisseur van het Makeshiweg Festival in Canada, waar elk jaar Shakespearestukken worden opgevoerd. Zijn rechterhand is Tony Price, aan wie hij alle praktische (vaak ook financiële) zaken omtrent het toneelstuk toevertrouwt. Felix heeft een moeilijke tijd achter de rug, drie jaar geleden is zijn vrouw gestorven bij de geboorte van hun dochter Miranda, en nu is ook Miranda zelf ziek geworden en overleden. Felix heeft daar veel verdriet van.

Als Tony een greep naar de macht doet, wordt Felix op staande voet ontslagen, terwijl hij al bezig was met het instuderen van The Tempest. Hij trekt zich terug in een huisje op het platteland en zint op wraak. Die kans doet zich, na twaalf jaar, voor als hij in de Fletcher gevangenis in de buurt, les kan geven aan een groep gedetineerden. Hij doet dat onder de schuilnaam meneer Hertog. De bedoeling is om die groep taalvaardiger te maken, maar Felix trekt het breder en gaat met de groep toneelstukken van Shakespeare doen. Dat slaat wonderwel aan. De eerste jaren doet hij vooral koningsdrama’s, met veel verraad, geweld en gevechtsscenes. Die zijn erg in trek bij de “acteurs”.

Als Felix ter ore komt dat Tony nu politieke ambities heeft en aan de verkiezingen gaat meedoen, acht hij de tijd gekomen om wraak te nemen en hij besluit om met de gedetineerden The Tempest te gaan opvoeren. Zelf heeft hij zich de rol van Prospero toebedacht, de tovenaar en hertog van Milaan, die door zijn broer is verdreven en met zijn dochtertje Miranda op een (bijna) onbewoond eiland is beland. De overeenkomsten tussen Felix en Prospero zijn duidelijk. Samen met de acteurs/gedetineerden broedt Felix een plan uit om Tony en zijn politieke vrienden te grazen te nemen. Hoe ze dat doen ga ik hier niet verklappen, maar het is vermakelijk.

Margaret Atwood heeft op een heel knappe manier De Storm van Shakespeare opgefrist voor een groot publiek. Niet alleen hebben de hoofdpersonen van het boek grote overeenkomsten met bepaalde rollen uit het toneelstuk, maar ook het toneelstuk zelf speelt een rol, zodat je een soort Droste-effect krijgt: een toneelstuk in een toneelstuk. Ook leuk om te lezen als je het verhaal van De Storm niet kent, bovendien staat achterin het boek een (korte) inhoud van het toneelstuk.

Deze titel is ook als e-book beschikbaar in de onlinebibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *