Archipel van de hond – Philippe Claudel

Archipel van de hond – Philippe Claudel

 

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Op een fictief, afgelegen eiland ergens in de Middellandse Zee doet een Oude vrouw op haar dagelijkse wandeling een vondst: op het strand liggen drie dode zwarte mannen, daar aangespoeld. De Oude vrouw haalt de Burgemeester en de Dokter erbij. Vooral de Burgemeester zit met de drie lijken in zijn maag, want om toeristen te trekken zullen op het eiland thermen worden gevestigd. Door de lijken zal negatieve publiciteit ontstaan. De Oude vrouw, de Burgemeester, de Dokter en de Pastoor, allen echte eilanders, sluiten een pact om niets over de vondst naar buiten te brengen. Alleen de nieuwe Onderwijzer, die niet van het eiland komt, verzet zich tegen deze onmenselijke aanpak. De Burgemeester bedenkt dat de lijken het beste kunnen verdwijnen in een van de gaten van de Brau, de vulkaan, waar dorpelingen ook hun afval in kieperen. En zo geschiedt. De personen in het boek krijgen trouwens geen namen, maar worden als archetypen aangeduid met een hoofdletter.

De nieuwe Onderwijzer legt zich er niet bij neer en gaat de oorzaak onderzoeken van het aanspoelen van de drie lijken op het eiland. Een altijd dronken Commissaris doet een onderzoek op het eiland en de vulkaan begint te dreigen en te stinken. Het ziet ernaar uit dat het niet goed komt met het eiland en de inwoners.

In dit boek van de Franse schrijver en cineast Philippe Claudel wordt uit de doeken gedaan hoe onze hedendaagse maatschappij omgaat met de vluchtelingenproblematiek, hoe de mensen een probleem als dit maar het liefst in de doofpot stoppen. In een interview vertelt de schrijver over het boek. Het boek deed mij erg denken aan ‘De dood van Murat’ en ‘Dit zijn de namen’ van Tommy Wieringa. Een mooi boek dit. Kijk hier voor meer mooie boeken van Claudel.

 

 

Reageren is niet mogelijk.