Wil – Jeroen Olyslaegers

Wil – Jeroen Olyslaegers

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Dit in 2016 verschenen boek van de Vlaamse schrijver Jeroen Olyslaegers gaat over de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen. Een oude man, Wilfried Wils, vertelt aan zijn achterkleinzoon over de gebeurtenissen die hij meemaakte. De hoofdfiguren zijn Wil en Lode, twee agenten die dit beroep uitoefenen om de tewerkstelling in Duitsland te ontlopen. Tegen wil en dank raken ze betrokken bij de Jodenvervolging en de razzia’s onder leiding van de Duitsers. Hun kennismaking met de Duitse militairen reikt verder dan alleen het werk: ook in café’s treffen ze elkaar, waar de Duitsers worden omringd door gewillige vrouwen. Ook een tante van Wilfried heeft een relatie met een Duitser wat leidt tot ongemakkelijke momenten tijdens feestjes bij de Duitsers, waar Wilfried en zijn familie worden uitgenodigd.

Een leraar van de middelbare school, Nijdig Baardje, is een antisemiet die hem getuige laat zijn van een opruiende film wat uitloopt op het vernielen van een synagoge. Nijdig Baardje zorgt er ook voor dat Joodse eigenaren van een tabakswinkel worden opgepakt zodat hij met zijn vriendin de winkel kan overnemen. Wilfried komt telkens in aanraking met hem omdat de vriendin van Wilfried, Yvette, de moeder van Nijdig Baardje wekelijks voorleest. Yvette is de zus van Lode, zijn collega. Zo krijgen de mannen steeds meer contact met elkaar.

Lode helpt een ondergedoken Jood, Lizke, en vraagt hulp van Wilfried. Hij zegt dat toe omdat hij tijdens een dienst het gezin Lizke uit huis heeft gehaald en hij zich daar erg schuldig over voelt. Op zeker moment moet Lizke weg uit de schuilplaats omdat Nijdig Baardje hem op het spoor is. Lizke verdwijnt tijdens het overbrengen naar een ander adres. Wilfried gebruikt daarna de schuilplaats om in alle rust gedichten te kunnen schrijven . Hij dicht onder de naam Angelo. Na de oorlog verschijnt de gedichtenbundel. Als de stad al is bevrijd zijn er nog veel bombardementen die veel doden eisen. Tante Emma heeft een nieuwe vriend, Joe. De Canadezen gedogen de politie en langzamerhand vindt het recht haar weg. Om te voorkomen dat er teveel bekend wordt over zijn handelen, neemt Wilfried het recht in eigen hand. Familie en vriend Lode nemen afstand van hem.

Jeroen Olyslaegers heeft een indrukwekkend boek geschreven. Het verhaal over oorlog wordt soepel afgewisseld met gebeurtenissen in het leven van de oude Wilfried. Het leven tijdens een oorlog is het balanceren op een dunne draad, een leven tussen verraad, mededogen en schuld. Telkens word je geconfronteerd met de vraag: ‘Hoe zou ìk handelen als er een oorlog uitbreekt’. Soms vond ik Wilfried sympathiek dan weer vond ik hem slap, een ‘tweebak’ noemt de schrijver hem. Ik vind het een indringend boek over de Tweede Wereldoorlog die een belangrijke aanvulling is op alle andere romans die spelen in deze periode.
Met dit boek won Olyslaegers in 2017 de Belgische Fintro Literatuurprijs en de Prijs van de Lezersjury.
Dit boek is opgenomen in de lezingenreeks Spraakmakende boeken van dbieb en wordt besproken op woensdag 10 april 2019 door Prof. Dr. Mathijs Sanders.

Hieronder vind je een interview over het boek met Jeroen Olyslaeger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *