Liefde verkennen – Hilary Mantel

Liefde verkennen – Hilary Mantel

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Sinds ik Wolf Hall heb gelezen heb ik diepe bewondering voor Hilary Mantel. Haar historische romans zijn prachtig, maar ook haar “gewone” romans zijn heerlijk om te lezen.

Liefde verkennen is een al wat oudere titel, maar onlangs opnieuw in vertaling uitgebracht. Het gaat over drie meisjes, Carmel, Karina en Julianne, die elkaar kennen van de nonnenschool in een kleine stad in Noord-Engeland, en die na hun middelbare school gedrieën naar de universiteit in Londen gaan. Het is begin jaren zestig.

Carmel en Karina kennen elkaar het langst. Ze zaten naast elkaar op de basisschool, en hun vriendschap werd door de moeder van Carmel erg aangemoedigd. Vooral omdat de ouders van Karina, afkomstig uit Oost-Europa, een verschrikkelijke tijd achter de rug hadden. Wat er precies aan de hand was, wordt niet duidelijk voor Carmel, maar het heeft iets met de oorlog te maken. Het botert echter niet altijd tussen Karina en Carmel. Er heerst een soort van competitie tussen de twee meisjes, en Karina die gauw in een slachtofferrol schiet, voelt zich vaak ook superieur aan Carmel.

Later sluit Carmel vriendschap met Julianne, een heel wat vlotter en populairder meisje, en dan wordt Karina een beetje het derde wiel aan de wagen. Als Carmel als eerste arriveert in het studentenhuis in Londen waar ze met één van de vriendinnen een kamer kan delen, kiest ze snel voor Julianne, waardoor Karina veroordeeld wordt tot een kamer met een vreemde. Carmel en Julianne proberen Karina zoveel mogelijk te vermijden en roddelen ook over haar met hun nieuwe vriendinnen.

Carmel moet het met heel weinig geld doen, en leeft zo zuinig mogelijk. Ze besteedt amper geld aan eten en ze walgt van de maaltijden in het studentenhuis. Ze ontwikkelt een aversie tegen eten en wordt steeds magerder, terwijl ze ziet dat Karina steeds dikker wordt.

Het boek eindigt met een dramatische gebeurtenis, waardoor Carmel en Karina tegenover elkaar komen te staan en er een ongemakkelijke waarheid zichtbaar wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *