De genezing van de krekel – Toon Tellegen

De genezing van de krekel – Toon Tellegen

heeft jouw bibliotheek dit boek?

De dierenverhalen van Toon Tellegen zijn als je het mij vraagt een categorie apart: verhalen met simpele, bijna kinderboek-achtige personages, maar met een diepere onderliggende laag en volwassen thematiek. De boeken lezen makkelijk en snel, maar weten desondanks heel veel te zeggen. Na onder andere Het geluk van de sprinkhaan besloot ik deze keer te gaan voor De genezing van de krekel. Dit boek werd in 2000 bekroond met een Gouden Uil (nu de Fintro Literatuurprijs).

In De genezing van de krekel kampt de Krekel met een vervelend gevoel in zijn hoofd: het is een dof, donker, onwrikbaar gevoel dat hij nog niet eerder heeft gehad. Hij probeert ervan af te komen, onder andere door het te vragen te vertrekken, zijn keel te schrapen, gewoon af te wachten en zijn zware hoofd te ondersteunen met zijn handen. Niets lijkt echter te helpen. Al gauw merkt het hele dierenbos dat de Krekel somber is. Op den duur wordt hij zelfs ‘de sombere Krekel’ genoemd. Na een tijdje houdt dat op, omdat ze de Slak immers ook niet ‘de trage Slak’ noemen. De slak is nu eenmaal traag, de Krekel is nu eenmaal somber.

De dieren proberen de Krekel wel van zijn gevoel af te helpen: ze schrijven briefjes naar hem, proberen hem op te vrolijken en geven een feest in het bos. Ze brengen vrolijke cadeaus mee en iedereen danst met iedereen. Het mag helaas niet direct baten. Het sombere gevoel blijft even zwaar en donker in het hoofd van de Krekel zitten.

Na een tijdje gaat de Krekel zich gelukkig wel weer wat beter voelen. De Eekhoorn weet hem zelfs te helpen door een stuk somberheid uit zijn hoofd weg te halen: het is koud en glibberig.

De genezing van de krekel is een verhaal over depressie. Toon Tellegen weet met mooie metaforen de binnenwereld van de Krekel weer te geven, maar ook de houding van anderen ten opzichte van zo’n probleem. Hij beschrijft het abstracte concreet en maakt het hierdoor behapbaar voor zowel de Krekel als de lezer. Hier door is De genezing van de krekel een heel mooi boek voor wie depressie in zijn of haar omgeving heeft of er zelf mee kampt. Door de schrijfstijl is het boek ook zeer geschikt voor jongeren en een mooie manier om het toch enigszins taboe-onderwerp bespreekbaar te maken.

Eén gedachte over “De genezing van de krekel – Toon Tellegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *