Olijven moet je leren lezen – Ellen Deckwitz

Olijven moet je leren lezen – Ellen Deckwitz

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Doorgaans lees ik met name romans, maar laatst besloot ik dat het tijd was om weer wat poëzie tot me te nemen. Waar ik moest beginnen wist ik niet zo goed, dus besloot ik om eens óver poëzie te gaan lezen. Mijn missie was om gedichten zowel beter te leren begrijpen als erachter te komen wat ik leuk vind. Ik leende het boek Olijven moet je leren lezen van Ellen Deckwitz, over poëzie in al haar vormen en hoe je die kunt leren begrijpen en waarderen. Het boek leent zich uitstekend voor wie nog niet zo veel ervaring heeft met poëzie, maar wel nieuwsgierig is naar wat er allemaal schuil kan gaan achter gedichten. Of juist voor wie denkt helemaal niet van gedichten te houden; je moet ze namelijk leren lezen, zoals je olijven moet leren eten.

Deckwitz weet haar kennis en ervaring (ze is dichteres en won de C. Buddinghprijs voor beste debuut) op een heel leuke en enthousiasmerende manier te brengen. Ellen Deckwitz gelooft dat mensen wel gedichten wíllen lezen, maar het vaak nog niet goed genoeg kunnen. Elk hoofdstuk gaat daarom over een thema dat wordt uitgelegd aan de hand van een gedicht. Als je na het lezen van het hoofdstuk enthousiast bent geraakt over dat thema, bijvoorbeeld beeldspraak of enjambementen, kun je aan de hand van Deckwitz’ tips voor bundels en schrijvers poëzie lezen waar dat kenmerk of thema in voorkomt. Elk hoofdstuk eindigt met een lijstje aanraders passend bij het hoofdstuk. Dit vond ik heel erg leuk, omdat het een startpunt geeft in de wereld van poëzie.

Deckwitz’ beschouwingen zijn met veel humor geschreven, waardoor ik af en toe schaterlachend op de bank zat. Door dit boek te lezen heb ik nu een lijstje met schrijvers en bundels die ik nog graag wil lezen, dus wat mij betreft: missie geslaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *