Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht – Mark Haddon

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht – Mark Haddon

 

heeft jouw bibliotheek dit boek?

De 15-jarige Christopher is autistisch. Hij begrijpt emoties niet goed en kan veel situaties niet goed overzien, maar is een kei in wiskunde en logica. Wanneer hij de hond van de buurvrouw dood in haar tuin vindt, besluit hij op onderzoek uit te gaan om uit te vinden wat er is gebeurd. Door zijn zoektocht komt hij voor het eerst op plekken waar hij nog nooit is geweest. Hij begint met aanbellen bij alle buren in de straat. Dat levert al een paar antwoorden op, ook al is zijn vader er niet zo gerust op dat Christopher op onderzoek uit gaat. Wanneer Christopher meer te weten komt over het voorval komt de relatie met zijn vader op spanning te staan. Op weg naar zijn moeder probeert hij het station te vinden: hij slaat telkens rechtsaf, en wanneer hij dan weer op hetzelfde punt komt slaat hij linksaf, om weer rechtsaf te slaan. Op die manier loopt hij systematisch zijn woonplaats af totdat hij het station heeft gevonden. Op zijn reis kom je veel te weten over Christopher zelf en hoe zijn omgeving omgaat en -ging met zijn autisme.

Mark Haddon is de schrijver van Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. Het verhaal is geschreven alsof Christopher het zelf op papier heeft gezet. Hierdoor word je meegenomen in Christophers gedachtegang, die eerst wel flink wennen is, maar naarmate je verder komt in het boek steeds begrijpelijker wordt. Het boek is geïllustreerd met verklarende tekeningen op basis van Christophers leefwereld, die een extra inkijkje geven in het brein van deze jongen. Het is duidelijk dat Christopher moeite heeft met bepaalde zaken, maar zijn manier van denken levert ook heel ontroerende en grappige passages op.

Dit is een boek dat vlot leest, met een eenvoudig verhaal maar een complex hoofdpersonage. Het boek is geschikt voor lezers vanaf ongeveer 15 jaar oud, maar voor volwassenen zeker ook leuk om te lezen. Een tip voor wie op zoek is naar een hartverwarmend boekje voor tussendoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *