Dokter Zjivago – Boris Pasternak

Dokter Zjivago – Boris Pasternak

Heeft jouw bibliotheek dit boek?

De afgelopen weken heb ik mij ondergedompeld in het Rusland van Dokter Zjivago. Directe aanleiding is de reeks Spraakmakende Boeken die dbieb organiseert. Dit boek zal als eerste worden besproken op 2 oktober in de bibliotheek in Leeuwarden.

Het verhaal van Dokter Zjivago herinnerde ik mij matig. Natuurlijk wel de film gezien die in 1965 verscheen, maar deze vertelt maar een deel van het boek. Vooral de romantische versie: over een man die niet kan kiezen tussen twee vrouwen, Tonja en Lara. Met de één is hij gelukkig getrouwd, maar ziet hij meer als zijn beste vriend, met Lara beleeft hij ware hartstocht.

Het boek begint met de begrafenis van de moeder van de jonge Joeri Zjivago en de zelfmoord van zijn vader. Dit speelt zich af aan het begin van de revolutie van 1905. Joeri groeit op bij pleegouders en gaat later geneeskunde studeren. Hij trekt veel op met Michael Gordon, die net als Joeri een joodse achtergrond heeft. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt Joeri dokter bij het Russische leger. Hier komt hij Lara opnieuw tegen, nadat zij elkaar hebben leren kennen tijdens de studie. Na de oorlog trekt Joeri naar Tonja in Moskou. Als de Russische Revolutie in 1917 uitbreekt trekken Joeri, Tonja, hun zoontje en haar ouders naar de Oeral. Om de tijd door te komen gaat hij vaak naar de bibliotheek om onderzoek te doen en artikelen te schrijven. Daar ontmoet hij Lara weer en beginnen zij een verhouding. Op een gegeven moment dwingt een groepje revolutionairen hem als arts zich bij hen aan te sluiten. Na enkele jaren deserteert hij en gaat samenwonen met Lara. Tonja is onvindbaar. Als de revolutionairen hem dreigen te doden vlucht Lara en Joeri reist naar Moskou om Tonja te zoeken. Daar sterft hij zonder haar te vinden in 1929, eenzaam en arm

Dit is in grote lijnen het verhaal van Dokter Zjivago. Maar er is natuurlijk veel meer. Er zijn ontelbare uitweidingen over personen waar hij mee in aanraking komt, over de omstandigheden tijdens de Eerste Wereldoorlog, de revolutie en de daar op volgende burgeroorlog, belevenissen tijdens die drie periodes en uitgebreide natuurbeschrijvingen. Het boek wordt afgesloten met 25 gedichten die een onderdeel van de roman zijn. In het begin had ik moeite met de ingewikkelde structuur van het verhaal en de onduidelijke hoofd- en bijzaken. Ook hebben de vele personages soms twee of drie verschillende namen. Maar éénmaal aan het lezen kom je in een flow en wil je niets liever dan doorlezen en je laten meenemen in het leven van Dokter Zjivago.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *