Lampje – Annet Schaap

Lampje – Annet Schaap

heeft jouw bibliotheek dit boek?

Een tip van gastblogger Akke

De prachtige zeegroene cover van auteur en illustratrice Annet Schaap vat de kern van dit prachtige boek krachtig samen: een kwetsbaar en eigenwijs meisje houdt zich goed staande op een rotsblok tussen de woeste golven van de zee.

Lampje is de enige dochter van de eenbenige vuurtorenwachter Augustus. Hij is verbitterd door de dood van zijn grote liefde, de moeder van Lampje, en verdrinkt zijn verdriet dagelijks. Door zijn smart en rouw schieten zijn emoties dagelijks alle kanten uit en krijgt Lampje, die eigenlijk Emilia heet, het er vaak van langs. Maar dat begrijpt ze best. Als haar wang op een dag blauw is en bloedt, “de wang doet een beetje meer pijn dan gisteren, dat is altijd zo”, wordt ze door een strenge mevrouw uit huis geplaatst en komt ze terecht in het mysterieuze zwarte huis aan zee. Iedereen zegt dat er een monster woont. Ze moet er zeven jaar lang werken om een schuld van haar vader te vereffenen. Op een stormachtige dag gaat er iets faliekant mis bij het aansteken van de vuurtoren en breekt een piratenschip vlak voor de kust in stukken.

De manier waarop Annet Schaap Lampje het verhaal laat vertellen laat je meeslepen in een sprookjesachtige wereld waarin realiteit verweven is met fantasie. Een heerlijk boek om te lezen – hoe oud je ook bent – op het strand of bij kaarslicht tijdens stormachtige avonden…

Annet Schaap heeft aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag gestudeerd en meer dan 200 boeken geïllustreerd waarvan de Hoe overleef ik-boeken van Francine Oomen het bekendst zijn. Ze noemt zichzelf een laatbloeier, is op haar 44e moeder geworden en debuteerde op haar 52e met dit prachtige boek. Het boek is in 2018 bekroond met onder andere de Gouden Griffel. Ook komen er verschillende vertalingen aan van deze jeugdroman.

Bekijk de video: Lampje – nominatie Woutertje Pieterse Prijs 2018

Reageren is niet mogelijk.